Kanser tedavisinin fonksiyonel değerlendirilmesi meme ölçeği'nin geçerlik ve güvenirliği: metodolojik çalışma - GÜRKAN, AYSEL (My University, 2022)
Çalışmanın amacı, meme kanserli hastaların yaşam kalitesini değerlendirmek için geliştirilmiş olan Kanser Tedavisinin Fonksiyonel Değerlendirilmesi-Meme [Functional Evaluation of Cancer Treatment-Breast (FACT-B)] (sürüm 4) Ölçeği\"ni Türkçeye uyarlamak, geçerlik ve güvenirliğini değerlendirmektir.Gereç ve Yöntemler:Metodolojik türdeki çalışmanın örneklemini, üçüncü düzey bir kamu hastanesinin meme polikliniğinde kanser tedavisi sonrası takip edilen 185 kadın oluşturdu. Veriler, 1 Ağustos 2015-31 Temmuz 2016 tarihleri arasında FACT-B Ölçeği ve eş zamanlı geçerliği için Avrupa Kanser Araştırma ve Tedavi Teşkilatı Yaşam Kalitesi [European Organization for Cancer Research and Treatment Quality of Life (EORTC QLQC30)] ve Meme Kanserine Özgü Yaşam Kalitesi [Breast Cancer-Specific Quality of Life (QLQ-BR23)] modülleri ile toplandı. İlk olarak, ölçeğin dilsel eş değerliği incelendi. Dilsel eş değerliğe sahip olduğu görüldükten sonra ölçeğin yapısal geçerliliği doğrulayıcı faktör analizi (DFA) ile belirlendi. Eş zamanlı geçerlik, test-tekrar test güvenirliği, toplam-alt ölçek korelasyonları Pearson korelasyon analizi ile test edildi. Kesme noktasına dayalı alt-üst grup ortalamaları ve test-tekrar test sonuçları Student t-testi ile analiz edildi. Ölçek maddelerinin iç tutarlılığı Cronbach alfa katsayısı ile değerlendirildi.Bulgular:Ölçeğin kapsam geçerlik indeksi değeri 0,95 olarak bulundu. DFA\"da FACT-B Türkçe formun orijinal ölçek ile kabul edilebilir uyumda olduğu görüldü. Ölçeğin EORTC QLQ-C30 ve BR23 modülleri ile korelasyonlarının anlamlı ilişkili ve %27\"lik alt-üst grup ortalamaları arasındaki farkın anlamlı olduğu bulundu (p<0,001). Ölçeğin Cronbach alfa katsayısı meme kanseri alt ölçeği hariç (0,58), 0,73-0,87 arasında değişen oranlarla iyi bir iç tutarlılık gösterdi. Test-tekrar test güvenilirliği 0,708- 0,930 arası korelasyon katsayıları ile desteklendi.Sonuç:Çalışma bulguları,FACT-B Ölçeği Türkçe formun geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğunu gösterdi. Ölçek, Türk meme kanserli kadınların sağlıkla ilgili yaşam kalitesini değerlendirmek için klinik ortamlarda ve araştırmalarda kullanılabilir.

Objective:The aim of the study is to adapt to Turkish the Functional Evaluation of Cancer Treatment-Breast (FACT-B) (version 4) Scale, which was developed to evaluate the quality of life of patients with breast cancer, and to evaluate its validity and reliability.Material and Methods:The sample of the methodological type study consisted of 185 women with breast cancer who were followed up after cancer treatment in the breast polyclinic of a tertiary public hospital. Data were collected between 1 August 2015 and 31 July 2016 with the FACT-B Scale and, for concurrent validity, the European Organization for Cancer Research and Treatment Quality of Life (EORTC QLQ-C30) and Breast Cancer-Specific Quality of Life (QLQ-BR23) modules. First, the linguistic equivalence of the scale was examined. After it was found to have linguistic equivalence, its structural validity was determined by confirmatory factor analysis (CFA). Concurrent validity, test-retest reliability, total-subscale correlations were tested with Pearson correlation analysis. Lower-upper group means and test-retest results based on the cut-off point were analyzed by Student\"s t-test. The internal consistency of the scale items was evaluated with the Cronbach\"s alpha coefficient.Results:The content validity index value of the scale was found to be 0.95. The FACT-B Turkish form was found to be in acceptable agreement with the original scale in CFA. It was found that the correlations of the scale with the EORTC QLQ-C30 and BR23 modules were significantly related, and the difference between the averages of the upper and lower 27% groups was significant (p<0.001). The Cronach\"s alpha coefficient of the scale showed good internal consistency, with rates ranging from 0.73 to 0.87, except for the breast cancer subscale (0.58). Test-retest reliability was supported by correlation coefficients between 0.708 and 0.930.Conclusion:The study findings showed that the Turkish version of the FACT-B Scale was a valid and reliable measurement tool. Thus, the scale can be used in clinical settings and studies in order to assess the quality of life of Turkish patients with breast cancer.
Keywords: Hemşirelik; Sağlık Bilimleri; Nursing; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; HEMŞİRELİK; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; NURSING; Farmakoloji (hemşirelik); Onkoloji (hemşirelik); Asistan Hemşirelik; Tıbbi ve Cerrahi Hemşirelik; Annelik ve Ebelik; LPN ve LVN; Acil Tıp Hemşireliği; Yoğun Bakım Hemşireliği; İleri ve Uzman Hemşirelik; Hemşirelik (çeşitli); Genel Hemşirelik; Pharmacology (nursing); Oncology (nursing); Nurse Assisting; Medical and Surgical Nursing; Maternity and Midwifery; LPN and LVN; Emergency Nursing; Critical Care Nursing; Advanced and Specialized Nursing; Nursing (miscellaneous); General Nursing