Pulmoner endarterektominin erken dönemde altı dakika yürüme testi ve ekokardiyografi parametrelerine etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Amaç: Bu çalışmada, ameliyat öncesi ve sonrası dönemde 6 dakika yürüme testi (6-DYT) ve ekokardiyografi parametrelerindeki değişimler araştırıldı.Yöntemler: Çalışmaya 76 hasta (32 erkek, 44 kadın; ortalama yaş 45.9±15.1 yıl) alındı. Ameliyat öncesi ve sonrası 6-DYT ve ekokardiyografi yapıldı. Ardından ameliyat öncesi ve sonrası parametrelerdeki değişimler ile bazal yürüme testi ile bazal parametreler arasındaki korelasyon karşılaştırıldı.Bulgular: Altı dakika yürüme testindeki mesafe ameliyat sonrası belirgin şekilde arttı (p<0.001). Ameliyat sonrası sağ ventrikül (SağV) çapı ve basıncındaki azalma, sol ventrikül (SolV) çaplarında belirgin artış saptandı; fakat ejeksiyon fraksiyonundaki (EF) değişim anlamlılığa ulaşmadı. Sistolik pulmoner arter basıncı (sPAB) ve triküspit yetersizliği derecesinde önemli oranda azalma saptandı. Bazal ekokardiyografi parametreleri ile bazal 6-DYT arasında korelasyon analizi istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı.Sonuç: Bu çalışma, bazal 6-DYT sonuçları ve SağV ekokardiyografi parametreleri arasındaki ilk korelasyon araştırmasıdır. Miyokart performans indeksi (MPI) ve TAPSE pulmoner endarterektomi (PEA) işlemi sonrası izlemde önemli parametrelerdir. Yaşam kalitesinin değerlendirildiği parametrelerdeki düzelme önemlidir

Objective: Pre- and postoperative changes in echocardiographic parameters and results of 6-minute walking test (6MWT) were investigated in the present study.Methods: Seventy-six patients (32 males, 44 females; mean age 45.9±15.1 years) were included. Before and after surgery, 6-MWT and echocardiography were performed. Changes in postoperative parameters were compared to basal walking test and other basal parameters.Results: Distance covered in 6-MWT significantly increased after surgery (p<0.001). Significant decrease in right ventricular diameter and pressure, and significant increase in left ventricular diameter were also observed. While changes in ejection fraction (EF) were not significant, significant reduction in systolic pulmonary artery pressure (sPAP) and tricuspid regurgitation were observed. No statistically significant correlation was observed between baseline 6-MWT results and echocardiographic parameters.Conclusion: The present study was the first to investigate the correlation between baseline 6-MWT results and right ventricular echocardiographic parameters. Myocardial performance index (MPI) and TAPSE were important parameters in followup after pulmonary endarterectomy. Improvement in quality of life parameters was also important.
Effect of pulmonary endarterectomy on six-minute walking test and echocardiography in the early stage
Keywords: Kalp ve Kalp Damar Sistemi; Endokrinoloji ve Metabolizma; Ortopedi