Oyun teorisi ile İMKB’ de sektör analizi - Yıldırım, Serap (My University, 2006)
Etkileşimli karar verme durumlarında optimum karar seçeneğini bize sunan oyun teorisi, gerek günlük hayatımızda gerekse iş hayatında gün geçtikçe daha fazla yer almaktadir. Kullanıldığı alanlar ve bu alanlara uygulanmasıyla elde edilen sonuçların tutarlılığı görüldükçe, konuya olan ilgi daha da artmaktadır. Teorinin çok daha sık kullanacağı bir zamana yaklaştığımız görülecektir. Bu çalismada, rekabet ve/ veya çatısma durumlarında optimum hareketin ne olduğu sorusunun cevabını veren oyun teorisinin temel kavram ve varsayımlarıyla, modelin matematiksel temelleri, genel çözüm yöntemleri üzerinde durulmuş ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda bir uygulama yapılmıştır. Bu uygulama, borsaya yatırım yapan “n-1” kişi bir oyuncu, borsaya yatırım yapmak isteyen yatırımcı da diğer oyuncu olmak üzere, “2 kisili 0 toplamlı” oyunlar üzerine bir çalismadir. Oyun teorisi kullanilarak bir yatırımcının, her ay için İMKB’deki Sınai, Hizmet, Mali ve Teknoloji sektörlerinden hangisinden veya hangilerinden hisse senedi alması gerektiği ile ilgili bir fikir verilmek istenmiştir.

The game theory that provides us an optimum decision option in such a position an interaction decision is given, takes place more often both in our daily life and business life. The interest in this issue is increasing when the consistency between the results of the application and application territory is seen. It will be seen that we come close to aperiod that theory will be used more often. In this study it is dwelled on the general concepts and hypothesis, mathematical fundamentals and general solution methods of the game theory that answers the question of what the optimum behaviour should be in a competition and/ or conflict. A practise has been made in Istanbul Stock Exchange. This practise consists of “2 person zero sum game” one of them is “n-1” player who makes investments in stock exchange and the other playes is the one who wants to make investment in stock exchange. By the game theory an idea is wanted to be given for an investor in order to which of the sector/ sectors' financial shares of IMKB such as National Industrial, National Service, National Financial and National Technology should be bought.
Keywords: (İMKB) İstanbul Menkul Kıymetler Borsası; Hisse Senetleri; Oyun Teorisi_Sektör Analizi_İMKB; Yatırımlar, Uluslararası