İş hukuku ve sosyal güvenlik hukuku açısından kadın işçilerin hakları - Erkan, Duygu (My University, 2016)
İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU AÇISINDAN KADIN İŞÇİLERİN HAKLARI Tarih boyunca toplumsal hayatta ve emek piyasasında var olma mücadelesi veren kadınların çalışma hayatında daha çok yer almaya başlamaları onlara beraberinde bazı avantaj ve dezavantajlar getirmiştir. Bu çalışmada, iş hayatında birçok sorunla karşılaşan kadınlara İş ve Sosyal Güvenlik hukukunda tanınan hakların ve onları korumaya yönelik düzenlemelerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Kadınların çalışma hayatında sahip oldukları hakların incelendiği bu çalışma, üç bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde, kadın işçilerin çalışma hayatında yer alışlarının tarihsel süreci, karşılaştıkları sorunlar ve kadın istihdamının önemi ve yapısı incelenmiştir. İkinci bölümde, kadın işçilere ilişkin İş hukukunda yer alan düzenlemelere yer verilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise, kadın işçilere yönelik düzenlemelere Sosyal Güvenlik hukuku açısından bakılmıştır. Çalışmada, uluslararası niteliğe sahip ve kadın işçileri ilgilendiren belge ve düzenlemelere de İş ve Sosyal Güvenlik alanındaki ulusal mevzuatımızı etkilemeleri nedeniyle yer verilmiştir. Yapılan inceleme neticesinde, kanuni düzenlemelerin kadınların çalışma hayatında karşılaştığı birçok sorunun çözümüne katkı sağladığı; ancak bu alanda atılan adımların kadınların işgücüne katılımlarını olumsuz yönde etkileyecek nitelikte ve kapsamda olmaması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Kadın, Çalışma Hayatı, Hukuki Hak ve Koruma

WOMEN WORKERS’ RIGHTS IN TERMS OF LABOR LAW AND SOCIAL SECURITY LAW Throughout the history, women struggle to be part of the social life and the labor market. As women began to take more part within working life, this has brought both some advantages and disadvantages.This study aims to explore the recognized rights of women who encountered numerous obstacles in the working life by the Labor and Social Security laws and regulations for protecting them. This study that examines the rights of women within working life is composed of three parts. In the first section, the historical process of women workers’ participation into working life, the problems they faced and the importance of women's employment and structure were investigated. The second section includes the legal regulations in work law concerning women workers. The third and final section examined the regulations for the women workers in terms of the Social Security law. In the study, international documents and regulations concerning women workers were also included due to their impact on our national legislation in the field of Labor and Social Security. As a result of our analysis, it is observed that legal regulations contributed to the resolution of numerous obstacles encountered by women during their work life. Yet, it is concluded that the steps taken in this area should not have a scope or features that can negatively affect the participation of women into the labor force. Women, Working Life, Legal Rights and Protection
Keywords: Hukuk ve mevzuat; İstihdam; Kadınlar; Türkiye