Ultrastructure of the Natal and Primary Teeth - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Amaç: Doğumla birlikte ağız içinde görülen dişler natal dişler olarak tanımlanır ve etyolojisi halen bilinmemektedir. Bu çalışmada natal ve süt dişlerin morfolojik yapıları ultrayapısal seviyede geçirimli elektron mikroskobu (TEM) kullanarak karşılaştırmak amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 14 günlük yenidoğan bir bebekten aşırı sallanmaya bağlı aspirasyon riski nedeniyle çekilen bir adet natal diş incelendi. Kontrol grubu olarak, fizyolojik kök rezorpsiyonu nedeniyle kliniğimize müracaat eden sağlıklı başka bir çocuktan çekilen süt dişi incelenmiştir. Dişler çekimden hemen sonra %10'luk formol ile fikse edildikten sonra Etilendiamintetraasetik asit (EDTA) ile dekalsifiye edildi. Dekalsifiye işleminden sonra rutin TEM takip işlemine alınan dişler Epon 812 içerisine gömüldü. Bulgular: Histolojik olarak natal dişe ait mine prizma ve dentin tubül yapısı süt diş ile kıyaslandığında düzensiz oldukları tespit edildi. Süt dişi mine prizmalarında belirgin kristal yapılar ve hem mine hem de dentinde ise düzenli yapılanma ışık mikroskobu (IM) ve TEM düzeyinde saptandı. Natal dişin IM ve TEM düzeyindeki incelemeler sonucunda hipoplastik minede düzensiz mine prizmaları, interprizmatik minede vaküolizasyon ve dentin tübüllerinde düzensiz bir dizilim gözlendi. Sonuç: Natal dişte belirlenen mine ve dentin yapısındaki farklılıkların, dişin henüz gelişim aşamalarını tamamlamamış olmasından kaynaklanabileceği kanısına varıldı

Aim: The teeth present in the oral cavity at birth are known as natal teeth and their etiology is still unknown. In this study, we aimed to compare the morphologic structures of natal and primary teeth at the ultra structural level using transmission electron microscope (TEM). Material and Methods: We investigated a natal tooth of a fourteen-day-old newborn baby. It was extracted due to the hypermobility with a risk of aspiration. As a control, a healthy primary incisor tooth was extracted from another child due to the physiologic root resorption. Immediately after extraction, both teeth were fixed in 10% formalin solution and decalcified by immersion in ethylenediaminetetraacetic acid (EDTA) solution. Following routine TEM preparation process, teeth were embedded in Epon 812. Results: Histologically, structures of enamel prism and dentin tubules were different in the natal tooth compared to the primary tooth. Light microscopic (LM) and TEM investigations of the primary tooth showed prominent crystal structures in the enamel prism and regular organization in both enamel and dentin. LM and TEM investigations of the natal tooth revealed an irregular enamel prism in the hypoplastic enamel, vacuolization in the interprismatic enamel and an irregular organization in the dentin tubules.Conclusion: We conclude that the structural differences of the enamel and dentin in the natal tooth might be a result of incomplete maturation
Natal vesüt dişlerin ince yapısı
Keywords: Diş Hekimliği