One card to rule them all : do consumers accept Istanbulcard as a smart city card? - Hurmacı, Ömer (My University, 2021)
Akıllı şehirlerin tanımı ve kapsamı hakkında devam eden bir tartışma vardır. Yüksek teknoloji şirketleri, teknolojinin hakim olduğu tanımlardan faydalanacak olsa da, şehir sakinleri bu tür kapsamlı olmayan yaklaşımların sonuçlarından muzdarip olacaktır. Bu nedenle akıllı şehir literatüründe, sosyal yönden sorumlu araştırmacılar teknoloji düzeyi ne olursa olsun her çözümü dikkate alırlar. Bu bakış açısı, akıllı şehir kavramını toplumun kendi etrafında inşa ederek şehir sakinlerinin çıkarlarını en iyi şekilde korur ve bu da insanların kendi şehirleriyle ilgili projelere sağlıklı bir şekilde katılımını sağlar. İstanbulkart, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından üretilen bir akıllı karttır. Görece düşük teknolojili olan bu çok amaçlı kart, belediyenin şehir hayatının bazı yönlerini yönetmesine olanak sağlar. Bunun yanı sıra, bir ödeme kartı olarak kullanılabilir ve kullanım alanı da giderek artmaktadır. Bu çalışma İstanbulkart'ın genişletilmiş kullanım alanlarında ödeme yapmada benimsenmesindeki önemli faktörleri anlamayı amaçlamıştır. Genişletilmiş bir Teknoloji Kabul Modeli kullanılmış ve PLSc-PM tekniği ile istatistiksel analizler yapılmıştır. Sonuçlar, algılanan işlem pratikliği, algılanan işlem hızı ve algılanan güvenliğin belediye kartlarının akıllı şehir kartları olarak benimsenmesinde önemli faktörler olduğunu ima etmektedir. Bu araştırma, belediyelerin akıllı şehir olma yolunda ilerlerken akıllı şehir kartlarından yararlanabileceklerini gösterir.

There is an ongoing debate on the definition and the extent of smart cities. Although high-technology companies would benefit from technology-dominated definitions, inhabitants of cities would suffer from the consequences of such incomprehensive approaches. Therefore, in smart city research, socially responsible scholars take every solution into account regardless of its level of technology. This point of view protects the best interests of residents by building the smart city concept around the society itself, which also ensures a healthy participation of people in projects about their own city. İstanbulcard is a smart card that is issued by İstanbul Metropolitan Municipality. This rather low-technology multi-purpose card allows the municipality to manage some aspects of the city life. Moreover, it functions as a payment card and its area of usage is increasing progressively. This study aimed to understand important factors in the adoption of İstanbulcard for making payments in its extended usage area. An extended Technology Acceptance Model is utilized and statistical analyses were conducted with PLSc-PM technique. Results imply that perceived transaction convenience, perceived transaction speed and perceived security are significant factors in the adoption municipality cards as smart city cards. This research suggests that municipalities could take advantage of smart city cards when pursuing their smart city ambitions.
Keywords: Akıllı şehir; Business; Elektronik ödeme; Internet of things; İşletme; Marketing; Nesnelerin İnternet’i; Pazarlama; Smart city; Structural equation modeling; Technology acceptance model; Teknoloji kabul modeli; Yapısal eşitlik modeli Electronic payment