Kadın futbolunda Türkiye Süper Ligi ve Şampiyonlar Ligi'ndeki müsabakalarda, oyun formasyonları ve stratejik varyasyonların karşılaştırılması - Köse, Ülkühan (My University, 2025)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kadın futbolunda Türkiye Süper Ligi ile UEFA Şampiyonlar Ligi arasında oyun formasyonları ve stratejik varyasyonları karşılaştırarak, kadın futbolunda uygulanan taktikler üzerinde genel bir fikre sahip olmaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, 2022-2023 sezonu Türkiye Süper Ligi ve 2022 sezonu UEFA Şampiyonlar Ligi'nde oynanan çeyrek final, yarı final ve final olmak üzere 26 müsabakayı içermektedir. Maç görüntüleri Supervisor zerinden analiz edilmiş, toplanılan veriler Excel belgesinde oluşturulan çizelge üzerine not edilmiştir. Bulgular: UEFA Şampiyonlar Ligi ile Türkiye Süper Ligi'nde oyun formasyonları (saha dizilişleri) açısından anlamlı farklılık bulunamamıştır (p>0,05). TR ile ŞL karşılaştırıldığında Oyun Formasyonları ile Topa Sahip Olma (TSO) oranı açısından anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p<0,05). TR ile ŞL karşılaştırıldığında HB ile PSB arasında anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05). PSB ile PÇ arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p<0,05). TR ile ŞL arasında SB karşılaştırıldığında anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05). MT karşılaştırıldığında anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p<0,05). Sonuç: Şampiyonlar Ligi'ndeki takımların, Türkiye Süper Ligi'ndeki takımlara kıyasla stratejilerini daha planlı bir oyun yapısı zemininde ve hızlı geçişlerle yaptığı sonucuna varılmıştır. TR'deki takımların stratejilerini geliştirmesi gerekmektedir.

Aim: The aim of this study is to compare game formations and strategic variations between the Turkish Women's Super League and the UEFA Women's Champions League, thereby gaining a comprehensive understanding of tactics applied in women's football. Material and Method: The research encompasses 26 matches played during the 20222023 season of the Turkish Women's Super League and the 2022 season of the UEFA Women's Champions League, specifically focusing on the quarterfinals, semifinals, and finals. Match footage was analyzed using the Supervisor software, and the collected data were recorded on a spreadsheet created in Excel. Findings: As a result of the findings of the research; no significant difference was found in terms of Game Formations between UEFA Champions League and Turkish Super League (p>0.05). When TR and ŞL were compared, a significant difference was found in terms of Game Formations and Ball Possession (BP) rate (p<0.05). When TR and ŞL were compared, a significant difference was found between HB and PSB (p<0.05). A significant difference was found between PSB and PT (p<0.05). When TR and ŞL were compared, a significant difference was found between SB (p<0.05). A significant difference was found between MT (p<0.05). Conclusion: It has been concluded that the teams in the Champions League make their strategies on a more planned game structure and with fast transitions compared to the teams in the Turkish Super League. The teams in Turkiye need to develop their strategies.
Comparison of game formations and strategic variations women’s football competitions Turkish Super League and UEFA champions league
Keywords: attack; Beden eğitimi ve antrenman; defense; Football players; Futbolcular; game formation; hücum; Kadın futbolu; Kadınlar; Physical education and training; saha dizilişi Women’s football; savunma; strategy; strateji; Turkey; Türkiye; Women