Ofset baskıda, fogra’ nın skala ve standartlarının farklı kağıtlara uygulanarak, kalite kriterlerinin belirlenmesi - Oğuz, Mehmet (My University, 2002)
OFSET BASKIDA, FOGRA'NIN SKALA VE STANDARTLARININ FARKLI KAĞITLARA UYGULANARAK, KALİTE KRİTERLERİNİN BELİRLENMESİ Ofset baskıda kaliteye etki eden pek çok faktör vardır. Bütün bu değişkenlere rağmen istenilen kalitede ve sürekli standartlara uygun baskı yapabilmek için çok sayıda kurala dikkat etmek gerekir. Bu ve benzeri konularda çalışmalar yapan FOGRA, (German Research Society for Printing and Reproduction Technology Alman Matbaacılık ve Reprodüksiyon Teknolojisi Araştırma Kurumu ) önemli bir araştırma kurumudur. FOGRA'nın ve bazı kurumların yapmış oldukları araştırma sonuçlarının pek çoğu ISO standartları olarak da kabul edilmiştir. Çalışmaya, öncelikle konuyla ilgili literatür taraması yapılarak başlandı, FOGRA'nın ve ISO'nun konuyla ilgili standartları belirlendi. Deneysel bölümde, bu standartlara uyularak iki farklı test baskısı yapıldı. Bu test baskıları, farklı baskı makinelerinde ve farklı baskı şartlarında gerçekleştirildi. Her iki test baskısında da aynı orijinaller ve renk ayrım filmleri kullanıldı. Farklı tram sıklıklarında hazırlanan renk ayrım filmlerinin, baskıdan önce film densitometresiyle ölçümleri yapılarak, standartlara uygun olduğu tespit edildi. Test baskılarında kullanılan kalıplar için UGRA 82 kalıp kontrol şeridi ile çözünürlük ve ideal poz aralığı testi yapılarak en uygun poz süresi saptandı ve filmler, FOGRA standartlarına uygun olarak baskı kalıplarına kopyalandı. Daha sonra bu kalıplarla, tek üniteli bir ofset baskı makinesinde çeşitli kağıtlara, mevcut baskı şartlarında, birinci test baskıları yapıldı. Beş üniteli bir ofset baskı makinesinde yapılan ikinci test baskıları için yine aynı filmler kullanılarak ve ideal poz süresi saptanarak kalıplar kopyalandı. Bu kalıplarla iki çeşit kağıda, ideal baskı şartlarında, ikinci test baskıları yapıldı. Her iki test baskısında da baskıdan önce mürekkeplerin trapping değerlerine uygun olarak, baskı renk sıraları belirlendi. Baskı esnasında ve baskıdan sonra, farklı baskı numunelerindeki kontrol şeritlerinin tanımlanmış alanlarından densitometre ile, her renk için ayrı ayrı zemin ton değeri ve tram ton değeri ölçümleri yapıldı. Bu ölçümlerin grafikleri çizildi. Filmde, baskıda ve kalıpta çeşitli alanlardan stereoskopik mikroskopla, tram noktalarının yüzey ve bazı arayüzeylerin kesit fotoğrafları çekilerek, görsel tespit ve kontrolleri yapıldı. Test baskılarından elde edilen değerler, FOGRA standartlarında verilen değerlerle karşılaştırılarak baskı raporları çıkarıldı. Bütün bu çalışmaların sonucunda, test baskılarının standartlar çerçevesinde değerlendirilmesi ve yorumları yapıldı. Standartlara uymayan baskıların, hangi sebeplerden dolayı toleransların dışında olduğu tespit edildi. Ofset baskıda; standartlara uygun, kaliteli ve sürekli aynı standartta baskıların yapılabilmesi için gerekli kriterler belirlenerek uygulamada dikkat edilmesi gereken noktalar tespit edildi.

THE DETERMINATION OF QUALITY CRITERIA IN THE DIFFERENT PAPERS BY THE APPLICATION OF FOGRA SCALE AND STANDARDS IN THE OFFSET PRINT There are a number of factors affecting quality in the offset print. Besides all these determinants, it is very important to follow a number of rules to be able to obtain high quality prints in required standards continuously. FOGRA (German research society for printing and reproduction techhology) is an important research society working in this area. The research results of this and other societies have been accepted as ISO standards. In the therotical part of this thesis, first a detailed literature search was carried out and the related standards of FOGRA and ISO were established. In the experimental section, two different test prints were accomplished using these standards. These standards were produced in different printing machines and different printing conditions. In both test prints, the same originals and color seperation films were used. The color seperation films prepared in the different screen rullings were measured using a film densitometer prior to the printing procedure and established whether these are in conjunction with standards. For the plates used in the test prints, the solubility and the ideal pose interval test using UGRA 82 plate control strip, the most proper pose duration was established and the films was copied in the direction of FOGRA standarts. Then the first test prints were accomplished in these plates in the printing conditions using an offset printing machine with a single unite. Later, the second test prints were accomplished using the same films and an offset printing machine with five unites and the plates were copied by determining the ideal pose time. The second test prints were done in these plates in the ideal printing conditions. In the both test prints, the printing color order was determining in the trapping values before printing procedure. During and following printing, the solid tone and halftone values were separately measured for each color using a densitometer in the determining area of control strips taken from different printing samples. Then, the graphics were plotted. In the several areas of film, print and plate, the visual controls were done using photographs face of halftone points and same interfaces with a stereoscopic microscope. The values obtained from test print were compared to the values in the FOGRA standards and the print reports were written. As a result of the whole study, the evaluation and interpretation of test prints were accomplished in the frame of standards. For the prints which are not related with the standards, the reason of why the values were out of tolerance was determined. In the offset printing, the required criteria were established for the quality prints with the desired, proper and continuously same standards. In addition, the important and necessary points of the application were established.
Keywords: Matbaacılık-ofset Baskı