Tahakkuk esaslı devlet muhasebe sistemi ve bütçeleme üzerine etkisi - Taşdemir, Elif Gökçen (My University, 2007)
TAHAKKUK ESASLI DEVLET MUHASEBE SİSTEMİ VE BÜTÇELEME ÜZERİNE ETKİSİ Dünyada tahakkuk esaslı muhasebenin kamu sektöründe uygulanması çalışmalarının artmasıyla birlikte Türkiye’de de bu yönde çalışmalar başlatılmış ve hala devam ettirilmektedir. Devlet faaliyetlerinin, başta ekonomik ve mali yönden olmak üzere, sağlıklı bir şekilde ve her yönüyle kayıt ve kontrol edilebilmesi, saydamlık ilkesi çerçevesinde raporlanması, muhasebeleştirilmesi, kamu performansının ölçülüp raporlanması tarihsel olarak devlet yapısının değişmesinden, gelişen ve değişen ekonomik, sosyal ve siyasi yaşam ile tercihlerden bağımsız değildir. Günümüzde de devletler kamu gider ve gelirlerinin ve bunların ekonomik ve sosyal hayat üzerindeki etkilerinin minimize edilmesi, kaydedilmesi ve ölçülmesi diğer bir ifade ile bütçeleme, muhasebe ve raporlama bakımından uluslararası alanda kabul görmüş usul ve esaslara göre hareket etme yönünde baskı altındadır. Devlet faaliyetlerini sistematik biçimde, ihtiyaç-kaynak dengesi içinde icra edebilmek, kayıt altına almak, gelir-gider dolayısıyla bütçe ve maliye politikaları oluşturabilmek için devlet faaliyetlerinin parasal sonuçlarını ölçmek, kaydetmek ve raporlamak ve bu raporlar aracılığıyla kamu kaynaklarının maksimum fayda sağlayacak şekilde kullanılıp kullanılmadığını izleyebilmek önem taşımaktadır. olarak sunduğum çalışmada son dönemde ülkemizde uygulanmaya başlanan tahakkuk esaslı devlet muhasebe sisteminin devlet bütçesinin hazırlanma, uygulama ve uygulama sonuçlarını değerlendirilmesi bakımından bütçeleme üzerine etkisi incelenmiştir.

ACCRUAL BASED PUBLIC ACCOUNTING SYSTEM AND ITS IMPACT ON BUDGETING Parallel to the increased global application of accrual based accounting in the public sector similar practices have also been commenced in Turkey, which are still in progress. A healthy and full recording and control of government operations primarily with respect to economic and financial issues as well as their reporting and accounting under the rule of transparency, and assessing and reporting public sector performance are not independent from the historical progress of the state, the developing and changing economic, social and political life and the preferences. In our present time, states are under pressure for minimizing, recording and assessing public expenditures and incomes, and their impacts on economic and social life. In other words, they feel the pressure to act according to the universally accepted rules and principles in terms of accounting and reporting. It is important to assess, record and report the monetary results of state operations and to monitor if the public recourses are utilized to yield maximum benefit through such reports in order to perform and record state operations systematically with good need and resource balance and to establish income-expense, budgeting and finance policies. In this paper that I am submitting as my postgraduate thesis, the impacts of the accrual based public accounting system, which has recently been put into practice in our country, on budgeting in terms of preparation, implementation and assessing results of public budget.
Keywords: Bütçe; Muhasebe; Tahakkuk Esasları