Mesane Kanseri Kaynaklı İnatçı Kanamalarda Mikrokateter Yöntemi ile Süperselektif Vezikal Arter Embolizasyonu - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Amaç: Mesane kanserine bağlı meydana gelen inatçı kanamaları kontrol altına almak amacıyla palyatif yaklaşım olarak mikrokateter yöntemi ile uygulanan süperselektif vezikal arter embolizasyonu tecrübemizi paylaşmaktır. Gereç ve Yöntem: Mesane kanserine bağlı makroskopik hematüri nedeniyle kliniğimizde değerlendirilen ve diğer palyatif yöntemlerle kanaması kontrol altına alınamayan 12 hastaya mikrokateter yöntemi ile süperselektif vezikal arter embolizasyonu uygulandı. Embolizasyon girişimi öncesi ve sonrası; hemoglobin değerleri, uygulanan kan transfüzyonu miktarları, komplikasyonlar ve üretral kateter çekilme süreleri değerlendirildi. Bulgular: Ortalama hasta yaşı 73,3 (63-85) yıl olarak hesaplandı. Embolizasyon işlemi için üç hastada birincil yöntem olarak n-butil-2- siyanoakrilat (glue), diğer 9 hastada ise polivinil alkol (PVA) partikül embolizasyonu uygulanmıştır. PVA embolizasyonu yapılan ve kanaması kontrol altına alınamayan iki hastada bir hafta içerisinde ikincil işlem olarak glue embolizasyonu uygulanmıştır. Olguların hepsinde mikrokateter yöntemi ile süperselektif vezikal arter embolizasyonu uygulanmıştır. Dört olguda sistoskopi sonucuna göre tümörün saptandığı tarafa, diğer 8 olguda ise bilateral embolizasyon yapılmıştır. Embolizasyon işlemi öncesi ortalama hemoglobin değeri 7,9 g/dl ve işlem sonrası ortalama hemoglobin değeri 9,2 g/dl olarak hesaplandı. İşlem öncesi ve sonrası uygulanan ortalama kan transfüzyonu miktarları 4 (2-15) ile 2,3 (1-4) ünite eritrosit süspansiyonu/tam kan olarak saptandı. İkinci işlem uygulanmayan 10 hastanın üretral kateterleri idrar rengi berrak hale geldikten sonra ortalama 7. günde (2-16) çekildi. İşlem sonrasında hiçbir hastada girişime bağlı majör komplikasyon ya da mortalite meydana gelmedi. Sonuç: Mesane kanserine bağlı meydana gelen ve diğer palyatif yöntemlerle kontrol altına alınamayan inatçı makroskopik hematüri durumunda mikrokateter yöntemi ile uygulanan süperselektif vezikal arter embolizasyonu uygulaması etkin ve güvenilir bir alternatiftir.

Objective: We aimed to share our experience about the super-selective embolization of the vesical artery performed with micro-catheter technique which was used as a palliative approach to control intractable hematuria in patients with bladder cancer. Materials and Methods: Super-selective embolization of the vesical artery with micro-catheter technique was performed in 12 bladder cancer patients whose hematuria could not be controlled with other palliative methods in our clinic. Hemoglobin levels, blood transfusion amounts, complications and urethral catheter removal duration before and after embolization were evaluated. Results: The average age of the patients was 73.3 (65-85, range) years. For the embolization process, n-butyl-2cyaboacrylate (glue) was used as the primary method in 3 patients and polyvinylalcohol (PVA) particle was used in the remaining 9 patients. In two of the patients whose hematuria could not be controlled after PVA embolization glue embolization was performed as the secondary procedure within one week. Super-selective embolization of the vesical artery with micro-catheter technique was performed in all of our cases. In 4 cases, embolization of the vesical artery was performed only to the side of the tumor, which was determined with cystoscopy. Bilateral embolization was performed to the remaining 8 cases. The average hemoglobin value before and after the embolization procedure was 7.9 g/dL and 9.2 g/dL, respectively. The average blood transfusion amounts before and after the procedure were 4 and 2.3 units erythrocyte/whole blood, respectively. The average urethral catheter duration after the procedure was 7 days in 10 patients, who were treated one single embolization session. Urethral catheters were removed once the hematuria dissolved completely. There were no major complications or mortality related to the treatment after the embolization procedure. Conclusion: Super-selective embolization of the vesical artery performed with micro-catheter technique is a safe and effective alternative in patients with intractable hematuria due to bladder cancer whose hematuria could not be controlled with other palliative methods.
Super-Selective Embolization of Vesical Arteries with Micro-Catheter Technique in the Treatment of Intractable Hemorrhage due to Bladder Cancer
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel