Talamus’un nucleus ventralis posteromedialis , nucleus ventralis posterolateralis ve corpus geniculatum laterale nükleuslarındaki glutamaterjik nöron yoğunluklarının normal ve gaers ( genetic absence epıleptıc rats) sıçanlarda karşılaştırılması - Kirazlı, Özlem (My University, 2016)
Talamus’un Nucleus Ventralis Posteromedialis, Nucleus Ventralis Posterolateralis Ve Corpus Geniculatum Laterale Nükleuslarındaki Glutamaterjik Nöron Yoğunluklarının Normal Ve GAERS ( Genetic Absans Epileptic Rats) Sıçanlarda Karşılaştırılması

Comparing Glutamatergic Neuron Population in the Ventrobasal and Lateral geniculate thalamic nucleus of GAERS and Normal Rats Amaç: Absans epilepsi nöbetlerinin talamustaki GABAerjik ve Glutamaterjik sistem arasındaki dengesizlikten kaynaklandığı bildirilmiştir. Bu çalışmadaki temel amaç talamusun LGN ve VB nükleuslarındaki glutamaterjik nöron yoğunluklarının, GAERS ve Wistar sıçanlarda karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Yetişkin ve 10 günlük Wistar ve GAERS sıçanlara ait thalamus kesitlerinden Nuc. Ventralis posteromedialis, Nuc. Ventralis posterolateralis, Corpus geniculatum laterale nükleusları vibrotomda alınan kesitlerden çıkarılarak epon bloklara gömülür.alınan 1 um ‘lik kesitlere glutamat immunohistomiyası yapılır ve ısık mikroskobunda incelenir. Nöronlar glutamat pozitif ve negatif nöronlar olarak işaretlenir ve sayımları yapılır. Bulgular: Wistar ve GAERS sıçanlar arasında LGN nükleusta bir farklılık gözlenmezken P10’dan P60 normal Wistar hayvanlarda birim alanda nöron yoğunluğu istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde azalmıştır (p=0.0110) Benzer şekilde GAERS hayvanlarda P10’dan P60’a birim alandaki nöron yoğunluğu anlamlı bir şekilde düşmektedir. Ancak bu düşüş istatistiksel olarak daha kuvvetlidir (p<0.0001) Sonuçlar: GAERS sıçanlardaki glutamat pozitif nöron sayısındaki azalma talamokortikal döngünün absans nöbetlerinin oluşumu ile ilgili bir cevabı olabilir. Anahtar Sözcükler: Absans epilepsi, Glutamat, Nuc. Ventralis posteromedialis, Nuc. Ventralis posterolateralis, Corpus geniculatum laterale SUMMARY Aim: An imbalance between GABAergic inhibition and glutamatergic excitation is suspected to be involved in the genesis of epileptic processes. In the present study we aimed to quantify the number of glutamate+ve neurons in ventrobasal complex (VB) and lateral geniculate (LGN) nucleus of genetic absence epilepsy rats from Strasbourg (GAERS) and compare it with normal Wistar rats. Material and methods: The measurements were made on serial section using computer program image J and the dissector method. The VB and LGN thalalamic nucleus was removed from each animal, the glutamate+ve neurons were labelled using light-microscopically glutamate immunohistochemistry and the data was statistically analyzed. Results: The present study showed that glutamate+ve neurons per/ unite area in VB of Wistar animals between P10 and P60 showed difference however, GAERS animals showed significantly decrease in the in the number of glutamate+ve neurons per/ unite area. Comparing the glutamate+ve neurons in the VB of P10 of Wistar and GAERS showed significant decrease in GAERS animals however, comparing P60 of Wistar and GAERS showed no statistically significant difference. The LGN showed no significant difference between developmental age nor between Wistar and GAERS. Conclusion: The results of the present study showed that GAERS animals have significantly decrease in the number glutamate+ve neurons from P10 to P60. The decrease in the number of glutamate+ve neurons in GAERS from P10 to P60 can be the result of the imbalance between excitatory and inhibitory neurotransmission. (p<0.0001) Key Words: Absence Epilepsy, Glutamate, Nuc. Ventralis posteromedialis, Nuc. Ventralis posterolaterlis, Corpus geniculatum laterale
Keywords: Nörolojik bilimler; Psikiyatri; Tıp