Sağlıklı quadriseps femoris kasında handheld dinamometrenin intrarater ve interrater güvenirliği: Kas kuvvetinin etkisi - Aslan Telci, Emine; Baş Aslan, Ümmühan; Cavlak, Uğur (Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2011)
Amaç: Bu çalışmanın birinci amacı Quadriseps Femoris (QF) kas kuvveti değerlendirmesinde hand- held dinamometrenin (HHD) intrarater ve interrater güvenirliğini incelemekti. Çalışmanın ikinci amacı kas kuvvetinin güvenirliğe etkisini belirlemekti. Yöntem: Çalışmaya gönüllü 40 beden eğitimi programı lisans öğrencisi (BEÖ) (20 kadın, 20 erkek; ortalama yaş: 21,8±1,84 yıl) ve 50 fizyoterapi programı lisans öğrencisi (FÖ) (25 kadın, 25 erkek; ortalama yaş: 20,9±1,38 yıl) katıldı. Dominant taraf QF kas kuvveti HHD kullanılarak ölçüldü. Ölçümler iki son sınıf fizyoterapi öğrencisi tarafından bir hafta ara ile alındı. Güvenirlik için Intraclass Correlation Coefficients (ICC) hesaplandı. Bulgular: Intrarater güvenirlik için ICC beden eğitimi öğrencilerinde 0.82 ve fizyoterapi öğrencilerinde 0.83 bulundu. Benzer sonuçlar interrater güvenirlik katsayısında da bulundu. (BEÖ öğrenciler için ICC=0.84; FÖ öğrenciler için ICC=0.83). Diğer taraftan, BEÖ öğrencilerinin QF kas kuvvetinin FÖ’ne göre daha yüksek olduğu görüldü (p<0.05). Sonuç: Çalışmamız genç sağlıklı yetişkinlerde QF kas kuvveti değerlendirmesinde HHD’nin interrater ve intrarater ölçümcü güvenirliğinin mükemmel olduğunu ve güvenirliğin kas kuvvetinden etkilenmediğini gösterdi.
Keywords: Hand-held dinamometre, QF kas kuvveti, sağlıklı birey, spor, güvenirlik