Yenidoğanların taburculuğa hazırlık yönünden değerlendirilmesi ve izlemi - Aykanat, Burcu (My University, 2012)
1. ÖZET Bu çalışma, Yenidoğan Taburculuk Değerlendirme Aracı’nın (YTDA) geçerlilik ve güvenirliğinin incelenmesi, preterm yenidoğan ve ebeveynlerinin taburculuk riski yönünden değerlendirilmesi ve taburculuk sonrası yenidoğanların sağlık durumlarının izlenerek bu risk durumunun test edilmesi amacıyla yapılmıştır. Örnekleme 238 preterm yenidoğan ve ebeveynleri alınmıştır. Veri toplama aracı olarak, Yüksek Riskli Yenidoğanı ve Ebeveynini Tanıtıcı Bilgi formu, Yenidoğan Taburculuk Değerlendirme Aracı (YTDA), Taburculuk Sonrası Yenidoğan İzlem Formu ve Telefonla Danışmanlık İsteyen Ebeveynlere Yönelik Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, tek yönlü varyans analizi, Mann-Whitney U testi, X2 ve Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Çalışma bulgularına göre; YTDA’nın yüksek riskli yenidoğanların taburculuklarının değerlendirilmesinde geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu (α= .94), yenidoğanların %55.5’inin düşük, %37.8’inin orta ve %6.7’sinin yüksek risk düzeyi ile taburcu edildiği, YTDA puanına göre, orta ve yüksek risk düzeyi ile taburcu edilen yenidoğanların taburculuk sonrası hastaneye tekrar yatma oranlarının, düşük risk düzeyi ile taburcu edilen yenidoğanlarınkinden daha fazla olduğu, ayrıca taburculuk riski orta ve yüksek olan yenidoğanların annelerinin taburculuk sonrası bebek bakımında sorun yaşama oranlarının daha fazla olduğu belirlenmiştir. Yenidoğanların yarıya yakınının orta ve yüksek risk düzeyi ile taburcu edilmesi, bu nedenle bebeklerin hastaneye geri yatış hızının ve annelerin bebek bakımında sorun yaşama oranlarının yüksek olması verilen taburculuk hizmetlerinin etkili ve yeterli olmadığını düşündürmüştür. Hemşirelerin yenidoğanların taburculuktaki risk düzeylerini belirlemeleri ve bu risk düzeyleri doğrultusunda girişimlerini planlayarak başarılı taburculuğu desteklemeleri için, geçerlilik ve güvenirliği kanıtlanmış YTDA’nın kullanılması ve taburculuk riski orta ve yüksek olan yenidoğanların sık izlem ve evde bakım desteği ile taburcu edilmeleri önerilmiştir. Anahtar Sözcükler: izlem, preterm yenidoğan, risk düzeyi, taburculuk 2.

Evaluation of The Infants in Terms of Preparation for The Discharge and Following This study is carried out with the aims of assessing the validity and reliability of Neonatal Discharge Assessment Tool (NDAT); of assessing the preterm infant and its parents in terms of discharge risks and of testing the risks after the discharge by following the health conditions of infants. The sample group includes 238 preterm infants and their parents. Data was collected by; High Risk Infant and Parent Information Form, Neonatal Discharge Assessment Tool, Post-discharge Infant Following Form and Telephone Counselling Form. In the step of data evaluation, following methods are used; number, percentage, mean, standard deviation, single-direction variance analysis, Mann-Whitney U-test, X2 and Spearman correlation analysis. According to the results, NDAT is proved to be a reliable and valid questionnaire for the evaluation of the high risk infants’ discharge (α= .94) and that %55.5 of the infants are discharged with low risk, %37.8 with middle level risk and %6.7 with high-level risk. Moreover, the results show that according to the NDAT grades, the infants that are discharged with high and middle level risk have higher possibility to be rehospitalized after the discharge than the ones with lower risks and that the mothers with high and middle level risk infant have higher possibilities of having problems of baby care after the discharge. Nearly half of the infants are discharged with high and middle level risk and so there is a high rate of rehospitalization of those infants and high rate of mothers having problems of baby care after the discharge, indicates that the discharge services are not effective and sufficient for the potential discharges. It is suggested that NDAT, which is to be proved as valid and reliable, be used by the nurses to determine the risk levels of the infant discharges and accordingly plan the following steps and manage the successful discharges and also the ones with high and middle level risk be observed and followed frequently and discharged with a service of nursery at home. Key Words: discharge, following, preterm infant, risk level.
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları