Sınıf yönetiminde öğretmen davranışlarının öğrenci başarısı üzerindeki etkisi - Bayındır, Nida (My University, 2001)
Bu araştırmada; ilköğretim okulları, 1. kademede, sınıf yönetiminin sağlanmasında öğretmen davranışlarının (öğretim hizmetine yönelik) etkisi belirlenmeye çalışılacaktır. Araştırmada ilk dereceli okullarda görev yapmakta olan öğretmenlerin öğretim amaçlı davranışları konusundaki bilgileri ve bu İstanbul sınırları içindeki 14 ilköğretim okulundaki 1.kademe öğretmenleri ve 5. sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Anketler; 149'u ilkokul öğretmeni ve 399'u 5. sınıf öğrencisi olmak üzere toplam 548 kişiye uygulanmıştır. Her iki anket formu da iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kişisel bilgiler ve bağımsız sorular, ikinci bölümde ise bağımlı sorular yer almakta, her iki anket formunun ikinci bölümünde 30'ar soru bulunmaktadır. Kaynak gruplar; yaş, cinsiyet, kıdem, mezun olunan okul, medeni hal, öğretim değişkenlerini bilme ve uygulamaları bakımından karşılaştırılmıştır. Bu çalışma 7 bölümden oluşmaktadır. Bunlar; giriş, ilgili yayınlar, yöntem, bulgular, sonuçlar, tartışmalar ve önerilerdir. Elde edilen verilerin istatistiki çözümlemelerinde p .05 düzeyinde anlamlı bulunan sonuçlar tablolarla gösterilmiş ve değerlendirilmiştir. Anlamlı bir farklılık göstermeyen gruplar araştırma dışı bırakılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerimizin etkili öğretim konusunda bilgi ve beceri eksiklikleri olduğu ortaya çıkmıştır. Bu sonuç bizleri, öğretmenlerin öğretmen eğitim programlarından yeterince yararlanamadıkları ve uygulama boyutunda eksiklikleri bulunduğu noktasına getirmiştir. Araştırmanın bazı önerileri şunlardır; Öğrencileri tanıyın, onlara karşı herzaman yumuşak bir tutum izleyin, kuralları adilce uygulayın, öğretim hizmeti değişkenlerini (ipucu, katılım, pekiştireç, dönüt-düzeltme, motivasyon, dikkat çekme, değerlendirme) eksiksiz kullanın.

İn this research 'The effect of teacher's behaviors (orientation an instruction service) in providing classroom management in primary schools, will be tried to be emphasized.The aim of research is to find out the effective teachingi behaviors known and used by the teachers working in primarıy schools. Survey method has been used.Research survey were made by primary school teachers (1 th. Grade) and 5 th. Grade students in 14 primary schools, in İstanbul. 548 teachers and students were given this survey of this number; 149 primary school teachers and 399 were in their 5 th. claasroom students.Both survey forms have two parts, in the first part personel information and independent questions are included. However, the second part involves dependent questions. There are 30 questions in the second part of both forms. To realise the aims, we matched the sample groups according to their ages, sexes, seniorities, the school they gradueted, marital status, the number of the in service education they work in and the knowledge and usage levels of the skills we questioned. This research has 7 parts. Those; İntroduction, related books and articles, method, findings, results, discussion and proposals. The results which are meanningful an p .05 level are evaluated and shown in tables. The groups which have not shown significant differences are not included in the research. The results have shown a significant limitation in effective teaching behaviors of teacher.The possible reasons of these results might be the ineffective teacher education programs and thelack of practise in teacher education curriculum. Research's proposals are; know your students, be docile in your attitudes toward them, be just, you must complete use variable of instruction service ( clue, join, stiffen, feed-back, correct, take care, motivation, examination).bilgileri uygulama düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma anketleri,
Keywords: Öğrenciler_Başarı; Öğretmen-Öğrenci İlişkileri; Öğretmenler_Kişisel Özellikler