Mülkiyeti saklı tutma kaydı ile satım sözleşmesi - Demir, Barış (My University, 2010)
Mülkiyeti saklı tutma kaydıyla satım sözleşmesi çoğunlukla taksitle satım hallerinde uygulama bulmaktadır. Ancak mülkiyeti saklı tutma kaydı satım sözleşmesi haricinde, özünde mülkiyeti devir amacı güden karşılıklı borç doğuran sözleşmelerde de uygulanabilmesi mümkün olan bir sözleşmedir. Mülkiyeti saklı tutma kaydıyla satım sözleşmesinde şarta bağlanan husus ise mülkiyetin intikalini sağlayan tasarruf sözleşmesidir. Şartın türü ise doktrinde tartışmalı olmakla birlikte çoğunluk tarafından geciktirici şart olarak belirtilmektedir. Mülkiyeti saklı tutma kaydıyla satım sözleşmesinin kanun koyucu tarafından sıkı şekil şartlarına tabi kılınması bu sözleşmenin hukuk uygulamamızda tercih edilmemesinin başlıca sebeplerindendir. Bu bakımdan noterlikçe düzenleme tarzında yapılacak olan bu sözleşme alıcının ikametgahındaki noterliğe tescil edilmedikçe hüküm doğuramayacaktır. Bu bakımdan satıcı ve alıcı bu sözleşmeyi akdetmek istediklerinde hem maddi açıdan hem de zaman açısından kayıplar yaşayacaktır.

The contract of sale is prepared in case of sales by installments on the condition of keeping property hidden. But it is a contract which is possible to be applied on the contracts that pursues property transfer goals, arises debts mutually except the contract of sale without the condition of keeping property hidden. The matter which entailed on the terms on the contract of sale on the condition of keeping property hidden, is a saving contract which provides to transfer the property. The type of the term is determined as dilatory term by the greater part as well as doctrine polemics. Reserves to keep the property sale agreement provided by the legislator to be made subject to strictly apply the law of contract is one of the main reasons of not preferred. Because of this, this contract which will be prepared according to the type of notary, will not be ensured unless the place of residence of the buyer is registered by the notary. In this regard, when the supplier and buyer want to make this contract, they will have losses in terms of tangible and time.
Keywords: Mülkiyet_Hukuk; Özel Hukuk; Sözleşmeler_Hukuk