Marmara Denizi sedimanlarında fosfat tayini - Yıldız, Fatma Betül (My University, 2012)
MARMARA DENİZİ SEDİMANLARINDA FOSFAT TAYİNİ Fosfor, canlıların yaşamlarını devam ettirmeleri için gereken temel elementlerden biridir. Fosfor deniz ortamında PO43- (fosfat) olarak bulunur. Fosfat canlı organizmalarda, tanecikli veya çözünmüş organik bileşiklerde ve suda fosfat iyonu halinde bulunur. Denizlerde fosforun artışı ötrofikasyona neden olmaktadır. Ötrofikasyon sucul ortamlarada besin artışı sonucu aşırı miktarda organik madde üremesidir. Fosfor, ötrofikasyonda en önemli etken olarak rol alır. Ötrofikasyon deniz ortamında yaşayan canlılara zarar vererek, ekolojik dengenin zarar görmesine sebep olur. Bu yüzden deniz ortamlarının korunması için önlemler alınmalıdır. Bu önlemlerin alınması için de, o deniz suyunun fiziksel, kimyasal, biyolojik özelliklerinin bilinmesi gerekir. Bu özellikler hem deniz suyunun,hem de denizdeki sedimanların yapılarının incelenmesiyle bulunur. Çünkü sediman birçok kirleticinin ve besin elementlerinin deposu gibidir. Sedimanda bulunan elementler bazı fiziksel ve kimyasal işlemler sonucu su ortamına geçiş yaparlar. Bu yüzden denizlerde kirliliğin önlemesi için uygun önlemleri almak için deniz suyunun yanı sıra sedimanların analizide çok önemlidir. Ötrofikasyonu önlemek için sedimanlarda sadece fosfat analizi yapmak yeterli değildir. Aynı zamanda hangi fosfor türünün hangi bölgede bulunduğunu da bilmek gerekir. Bunun içinde ekstraksiyon yöntemleri kullanılır. Yapmış olduğumuz bu çalışma da 2010 yılında Marmara Denizi’nin 8 farklı istasyonundan alınmış 36 tane sediman numunesinin fosfor analizi yapılmıştır. Elimizdeki numunelerde toplam fosforun analizinin yanı sıra HCl-P ve NH4Cl-P uygun ekstraksiyon yöntemleri kullanılarak tayin edilmiştir.

DETERMINATION PHOSPHATE IN SEDIMENT OF MARMARA SEA Phosphorus is the one of the most important element for the life. Phosphorus is found in the marine environment as a phosphate. Phosphate is found in living things, particulate or dissolved organic compounds and in the water as a phosphate. Increasing the phosphorus in the sea cause eutrophication. Eutrophication is increasing the nutrient and producing a lot of organic matter. Eutrophication damage the living things in the sea and it disruption the ecological balance. Bacouse of this, we have to take some measures to protect the marine environment. To take those maesures, we have to learn the phsical, chemical and biological features of that sea water. These features is found by analyze both sea water and sediment in that sea. Becouse sediment is like a wirehouse for a lot of nutrients. The elements in sediment cross the sea by some physical and chemical process. For the prevention of the marine pollution, sea water analyze and sediment analyze are very important. To prevent eutrophication ‘phosphate analyze in the sediment’ is not enough. We have learn which phosphor type and in which area. For that, extraction methods are used. In this study, we have eight different station and thirty-six sediment samples. They were taken in 2010 in Marmara sea. We made their phosphate analyze. We made not only total phosphorus analyze, we made also HCl-P and NH4Cl-P via using appropriate methods of extraction.
Keywords: Kimya; Organik Kimya; Sedimantasyon