Ulusal şarkı söyleme geleneğinin oluşturulmasında Türk dili ve fonetiğinin etkileri - Halvaşi, Bülent (My University, 1999)
Ulusal Şarkı Söyleme Geleneği'nin oluşturulmasında Türk Dili ve Fonetiğinin Etkileri adlı bu doktora tezinde düşünce olarak doğal bir çalgı olarak ifade edilen ve bizim de temelde bu şekilde kabul ettiğimiz sesin, eğitiminin, temel unsur olan üç ana bölümden; nefes, vücut yumuşaklığı ve rahatlığı, dil ve konuşma konularından oluştuğu göz önünde tutulmuştur. Bu alanlarda bilgilendirilmiş kişilerin diğer kişilere göne çok daha doğru biçimde şarkı söylediği ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda özellikle Türk Dili ve Fonetiğinin Ulusal şarkı söyleme geleneğinin doğru bir temele oturtulmasındaki önemi üzerinde durulmuştur. Araştırma ses eğitimi, ulusal şarkı söyleme geleneği, genel anlamıyla fonetik ve diksiyon kavramlarının açıklandığı giriş bölümünden sonra, 2. bölümde dilde yöreselliğin şarkı söylemeye etkisi ve yöresel söyleme açısından bireysel ve toplu söyleme konularına yönelmiştir. Özellikle dilde yöresellik konusunda Karadeniz, Doğu Anadolu, Güneybatı Anadolu, Orta Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Kuzeybatı Anadolu ve İstanbul ağzı büyük bir titizlikle incelenmiş ve açıklanmıştır. Bu bilgiler doğrultusunda Türk Dili kısmını içeren 3. Bölümde Yazılı Türkçe, Ses ve Dil, Kelime ve Cümle Oluşumunda Vurgulama ana başlıkları altında Türk dilini oluşturan öğeler incelenmiş, bunların konuşma ile ilgili örnekleri sunulmuştur. Dil - şarkı söyleme ilişkisi adlı son bölümde ise Türk Dilini oluşturan öğelerin doğru kullanımının şarkı söylemeye geçişteki önemi ve faydaları örnekler ile ifade edilmiştir. Halen söylenmekte olan şarkı söyleme biçimleri uygulama alanı olarak seçilen ilköğretim okullarında incelenmiş, yukarıda saydığımız bilgiler doğrultusunda öğrencilere konu ile ilgili çalışmalar yaptırılarak ortaya çıkan olumlu ve olumsuz durum ifade edilmiştir. Yapılan anket ile de önemli saydığımız konu başlıkları hakkında hali hazırda yaşanan durum saptanmaya çalışılmıştır.

In this doctorate thesis named The Role of the Turkish Language and Phonetic in the Making of a National Singing Culture the human voice, which is considered to be a natural instrument, is examined along with topics on its education which is bacisly completed in three main topics: breath, body relaxation, language and speaking. It is well known today that people who are educated in the above areas can sing better and more correct than people who are not educated. Following this result the thesis expresses the importance of the Turkish language and its phonetic in building the national singing tradition on a strong foundation. After the introduction which talks about and generally defines and explains the basic concepts such as research, voice training, national singing tradition, the second part concentrates on the effects of different geographic locations on singing and individual and group singings in those different locations. Especially the Black Sea area, East Anatolia, Sout East Anatolia, South West Anatolia, North West Anatolia and Istanbul dialects are examined and explained meticulously. Under the light of these previous parts, in the third part written Turkish, voice and language, stressing of words in sentence making are the main titles under which the main blocks making up the Turkish language are studied and relevant examples are given. In the final part which is named The Relationship of Language and Singing, the benefits and importance of the correct learning and usage of the main blocks of the Turkish Language (discussed in the previous part) in adapting to singing are expressed with examples. Today's singing ways and methods adapted by people were studied in some designated schools. In addition, the students were involved in workshops, which were designed to include in them the points made above. Positive and negative results of these workshops are included in this paper. Included is also a survey, which shows us where we stand today in terms of the topics discussed.
Keywords: Müzik; MÜZİK; Tek ses için müzik; Türk dili