Spor tesislerinde çalışan yöneticilerin karar verme stillerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi - Filiz, Mustafa Kürşad (My University, 2019)
Amaç: Spor tesis yöneticilerinin bazı değişkenlere göre karar verme stillerinin ölçülmesi hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada veri toplama aracı olarak olan “KBF”, İBB'ye bağlı spor tesislerinde çalışan tesis amir ve amir yardımcılarının demografik bilgilerini tespit etmek için kullanılmıştır (Ek 1). İkinci bölümde ise karar verme stillerinin incelemek amacıyla MKVÖ kullanılmıştır (Ek 2). Veriler Microsoft Excel 2010 programında düzenlenmiş olup, SPSS 21 paket kullanılarak çözümlenmesi yapılmıştır. Frekans, IST, Anova testleri kullanılmıştır. Bu çalışmada hata düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Bulgular: Tesis amir ve amir yardımcılarının, karar vermede özsaygıları ile görev süresi, tesis sınıfı ve eğitim seviyesi değişkenleri arasında; karar verme stilleri alt boyutları ile görev türü, görev süresi, tesis sınıfı ve eğitim seviyesi arasında istatiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlar: Yöneticilerin karar verme esnasında özsaygı düzeylerinin görev süresinin azlığına, spor alanlarının az olduğu tesis sınıflarına ve eğitim seviyelerinin düşüklüğü durumlarında daha az olduğu gözlenmiştir. Kaçıngan, erteleyici ve panik karar verme parametrelerinin amir olma durumunda, görev süresinin çokluğuna, spor alanlarının daha fazla olduğu tesis sınıflarına ve eğitim seviyelerini artması durumlarında azaldığı tespit edilmiştir. Eğitim seviyesi arttıkça dikkatli karar verme düzeyinin arttığı gözlenmiştir.

Objective: This study aims at evaluating decision-making styles of sport facility administrators according to some variables. Materials and Methods: First, as a data collection tool, “PIF” is used to figure out the demographic information of the sport facility administrators of IMM (Appendix 1). Second, MDMQ is used (Appendix 2). All the data has been classified in Excel 2010 and analyzed with SPSS 21. Frequency, IST, Anova tests are used. In this study, margin of error is taken as 0.05. Findings: It has been found that in decision-making, there are statistically meaningful correlation between self-esteem and years of service, level of the facility as well as educational level; in the sub-dimensions of decision-making styles, there are statistically meaningful correlation between job type, years of service, level of the facility and educational level. Results: It has been observed that self-esteem levels of the sport facility administrators are lower if their years of service and educational levels are lower and they work at the low-level facilities. It has been analyzed that if parameters of avoidant, postponer and panic decision-making increase then the administrators’ years of service and educational levels are higher as well as they work at the high-level facilities. It has been seen that sport facility administrators’ levels of careful decision-making increase, when their educational levels increase.
Keywords: administrator; decision-making; değişken; karar verme; Spor tesisi; sport facility; stil; style; variable; yönetici