Evde bakım hizmeti veren hemşirelerin hizmetlerde yaşadıkları güçlükler ve iş doyumu düzeyleri - Kar, Gülcan (My University, 2003)
EVDE BAKIM HİZMETİ VEREN HEMŞİRELERİN HİZMETLERDE YAŞADIKLARI GÜÇLÜKLER VE İŞ DOYUMU DÜZEYLERİ Adı ve Soyadı: Gülcan KAR Danışman Adı: Prof. Dr. Seçil AKSAYAN Program: Hemşirelik Halk Sağlığı Hemşireliği alışma; evde bakım hizmeti veren hemşirelerin hizmetlerde yaşadıkları güçlükleri ve iş doyumu düzeyini belirlemek ve bunları etkileyen faktörleri saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma örneklemini, İstanbul ili sınırlarında evde bakım hizmeti veren özel bir kurumda çalışan 79 hemşireden en az 6 aydır evde bakım hizmeti veren ve araştırmaya katılmayı kabul eden 65 hemşire oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından literatür bilgisine dayanarak geliştirilen, evde bakım hizmeti veren hemşirelerin hizmetlerde yaşadıkları güçlüklere ilişkin anket formu ve Minnesota İş Doyumu ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Evde Bakım Hizmeti Veren Hemşirelerin Hizmetlerde Yaşadıkları Güçlükler ve İş Doyumuna Yönelik Anket Formu iki bölümden oluşmaktadır. Anket formunda hemşirelerin ve evde bakım kurumunun özelliklerini; ikinci bölüm, evde bakım hizmeti veren hemşirelerin hizmetler sırasında yaşadıkları güçlükleri içermektedir. Araştırmamızda Minnesota İş Doyumu Ölçeğinin Cronbach a değeri 0,81 olarak belirlenmiştir. Bu çalışmanın sonunda hemşirelerin; %92,3'ünün kurumda verilen hizmet içi eğitimlere katılma, %72,3'ünün tanımadığı insanların evlerinde hizmet verme, %73,8'inin hastaların evlerinde bakım için uygun ortam sağlama, %80'inin hasta ve yakınının önerilere uymamaları konularında güçlük yaşadıkları; hemşirelerin yaşları ve meslekte geçen süre ile uygulamalarla ilgili beceri eksikliğine bağlı güçlük yaşama arasında anlamlı bir ilişki olduğu (p<0,05); en çok Başkaları için bir şeyler yapabilme olanağından (X= 4,44+0,53) doyum sağladığı, en düşük doyum nedeninin Ücret olduğu (X=2,83+0,94); uygulamalarla ilgili beceri eksikliği yaşayanların iş doyumunun anlamlı olarak daha düşük olduğu (p<0,05) saptanmıştır. THE DIFFICULTIES OF HOME HEALTH CARE NURSES AND THEIR JOB SATISFACTION LEVELS

This descriptive study was conducted to determine the in-service difficulties struggles of home care nurses, and their job satisfaction levels. Research sample were 65 home care nurses working at a private home care organization during at least six months. Data were collected by the questionnaire developed by the researcher through the literature, and Minnesota Job Satisfaction Scale. The questionnaire was developed in order to determine the characteristics of home care nurses and their organizations. In this study, coefficient of Cronbach alpha was 0,81. Questionnaire Form to Assess the Difficulties Home Health Care Nurses Have and Job Satisfaction is composed of two sections. First section includes the characteristics of the nurses and the home health-care institution, second section studies the difficulties that home health care nurses confront during their services. The findings of the data about participant nurses are as follows: 92.3% of them had difficulties in participating in-duty educations provided by institutions, 72,3% in working with people that they do not know, 73,8% in organizing a suitable environment for care in the houses of the patients, 80% of them in getting the patient and his/ her relatives follow the suggestions; it was defined that there was a significant relationship between their ages and professional experiences and difficulties they had in applications due to skill insufficiencies (p<0,05); the primary source of satisfaction is found to be The opportunity to help others (X= 4,44+0,53), while Salary is defined to be the least ranked satisfaction reason (X=2,83+0,94); it was defined that nurses who were having difficulties in their applications due to skill insufficiencies had significantly low levels of job satisfaction (p<0,05).
Keywords: Evde Bakım Hizmeti Veren Hemşireler; Evde profesyonel bakım; Fiziksel hastalık ve verilen hizmetler; Halk Sağlığı Hemşireliği; Toplumsal refah sorunları