Öğretmen Adaylarının Problem Çözme Becerileri ile Öz Güven Düzeylerinin İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2008)
Araştırmanın temel amacı, farklı branşlarda öğrenim gören öğretmen adaylarının “problem çözme beceri” ve “öz güven” düzeyleri arasında anlamlı düzeyde bir ilişki olup olmadığını ortaya koymaktır. Bu çerçevede öğretmen adaylarının, “problem çözme” ve “öz güven” düzeyleri bazı değişkenler açısından incelenmiştir. Araştırma örneklemini, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde lisans öğrenimi görmekte olan toplam 162 öğrenci (n=92 Müzik, n=70 Psikolojik Danışma ve Rehberlik) oluşturmuştur. Müzik Eğitimi öğrencilerinin % 70,7’si kız, % 29,3’ü erkektir ve çoğunluğu % 69,6 ile 18-22 yaş grubundaki öğrenciler oluşturmaktadır. Psikolojik Danışma ve Rehberlik öğrencilerinin % 52,9’u kız, % 47,1’i ise erkektir ve onların çoğunluğunu da % 97,1 ile bu yaş grubundaki öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmada, Heppner ve Peterson (1982) tarafından geliştirilmiş “problem çözme envanteri” ile Çataklı ve Öner tarafından Türkçeye uyarlanan “Piers-Harris Öz Güven (Öz Kavram) Ölçeği” ve “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Araştırma verileri, “t”, “Kruskal Wallis-H” ve “Mann Whitney U” testleri ile analiz edilmiştir. Bulgular, her iki ölçeğe ait bazı alt boyut değerleri açısından bazı istatistiksel farklar olduğunu (Yaklaşma Kaçınma: t=-2,330; p<.05, Kişisel Kontrol: t=-1,975; p<.05, Davranış: t=2.009;p<.05, Zekâ ve Okul Durumu: t=-2.496; p<.05, Gözde Olma: t=-2.487;p<.05) ve öğrencilerin öz güven düzeyleri ile problem çözme becerileri arasındaki negatif yönde bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak iki değişken arasında korelasyonla ters bir ilişki gösterilmesine rağmen, bir değişken diğerinin açıklayıcısı ya da belirleyicisi değildir.

The basic objective of the research is to determine whether the education that prospective teachers at different fields receive is related to their levels of problem solving skills and self-confidence. Within the mentioned framework, the prospective teachers’ problem solving and self confidence levels have been examined under several variables. The research sampling has been formed by 162 students who are currently studying for their bachelor’s degree in Marmara University, Ataturk Faculty of Education (n = 92 Music, n = 70 PCG). 70.7% of Music Teaching Department students are females, 29.3% are males and 69.6% is between 18-22 ages. 52.9% of Psychological Counseling and Guidance students are females, 47.1% is males and 97.1 % of them consist of the students within this age group. The Problem Solving Inventory developed by Heppner and Peterson (1982) and the Piers-Harris Self-Concept Scale adapted to Turkish by Çataklı and Öner and Individual Information Form has been utilized in the research. The data of the research have been analyzed by, t-test, Kruskal Wallis-H, and Mann Whitney U tests. The findings have introduced that there are statistical differences in the aspect of some sub-dimensional values for both scales (Avoidance: t=-2.330; p<.05, Individual Control: t=-1,975; p<.05, Behavior: t=2.009;p<.05, Intelligence and school status: t=-2.496; p<.05, Coming into Favor: t=- 2.487;p<.05) and it has been revealed that the relations between students’ self confidence and problem solving skills are negative. As a result, although correlation between two variables showed opposite relation, one variable is not decisive in the other.
Prospective Teachers’ Problem Solving Skills and Self-Confidence Levels
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları