Neoliberal küreselleşme ve karma göç hareketleri - IHLAMUR ÖNER, SUNA GÜLFER (My University, 2019)
1970’li yıllardan itibaren neoliberal küreselleşmeyle dünya ekonomisinin yeniden yapılandırılması ve bunun yol açtığı dönüşümler uluslararası göçün dinamiklerini etkilemekte ve şekillendirmektedir. Neoliberal küreselleşme ile derinleşen eşitsizlikler hem (düzenli ve düzensiz) emek göçüne hem de zorunlu göç hareketlerine neden olmaktadır. Aynı zamanda emek göçü ve zorunlu göç hareketleri günümüzde karşı karşıya olduğumuz küresel siyasi, sosyo-ekonomik ve kültürel dönüşümlerin merkezinde yer almaktadır. Özellikle 1990’lı yıllardan itibaren göçe etki eden siyasi ve sosyo-ekonomik, çevresel etmenler emek göçü ve zorunlu göçe neden olan etmenler arasındaki geçişkenliği artırmakta ve karma göç hareketlerini ortaya çıkarmaktadır. Karma göç hareketleri farklı siyasi ve sosyo-ekonomik, çevresel etmenlerin neden olduğu, farklı motivasyonlar, ihtiyaçlar ve hedeflerle yola çıkan ya da yerinden edilen göçmen, mülteci, sığınmacı, insan ticareti mağduru insan ya da grupların birlikte yolculuk ettiği, aynı güzergahları ya da vasıtaları kullandığı ya da yollarının kesiştiği düzensiz insan hareketliliğidir. Karma göç hareketleri yarattıkları etkiler nedeniyle değişen göç politikalarının ve neoliberal küresel göç yönetişimine ilişkin girişimlerin odağında yer almaktadır. Bu bildiri karma göç hareketlerinin ortaya çıkış ve akış sürecini 1970 sonrası yaşanan küresel dönüşümler bağlamında ele almakta, devletler ve uluslararası aktörlerin bu hareketlere yönelik politika ve girişimlerini tartışmaya açmaktadır.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Antropoloji; Social Sciences and Humanities; Anthropology; Sanat ve Beşeri Bilimler (AHCI); Sosyal Bilimler (SOC); Sanat ve Beşeri Bilimler; ANTROPOLOJİ; Arts & Humanities (AHCI); Social Sciences (SOC); ARTS & HUMANITIES; ANTHROPOLOGY; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences & Humanities; Neoliberal Küreselleşme; Göç; Göç Hareketleri; Karma Göç Hareketleri