İngilizce hazırlık okulu öğretim görevlilerinin ters yüz öğrenme modeline ilişkin tutumları - Bingör, Derya (My University, 2025)
Bu araştırmanın temel amacı, İstanbul’da bir vakıf üniversitesinde görev yapan İngilizce hazırlık okulu öğretim görevlilerinin ters yüz sınıf (TYS) modeline yönelik tutumlarının incelenmesidir. Bu temel amaç doğrultusunda öğretim görevlilerinin TYS modeline dair genel tutumları, modelin güçlü yönleri, karşılaşılan zorluklar ve uygulamaya ilişkin deneyimleri ortaya konmuştur. Araştırmanın çalışma grubunu 2024-2025 eğitim öğretim yılında İstanbul’da bir vakıf üniversitesinde aktif olarak görev yapan 16 öğretim görevlisi oluşturmuştur. Araştırmada, öğretim görevlilerinin tutumlarını incelemek amacıyla, veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış ve ses kayıtları alınmıştır. Bu nitel araştırmada fenomenoloji deseniyle, elde edilen verilerin analizinde tematik analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, İngilizce hazırlık okulu öğretim görevlilerinin TYS modeline genel olarak olumlu bir tutum sergiledikleri belirlenmiştir. Katılımcılar, TYS modelinin özellikle öğrencilerin derse hazırlıklı gelmelerini sağlaması, sınıf içi zamanı daha verimli kullanmaya imkan tanıması ve öğrenme sürecine aktif katılımı desteklemesi gibi yönlerini öne çıkarmıştır. Bunun yanında TYS modelinin öğrencilerin sorumluluk almasına, özerklik kazanmalarına ve iletişim odaklı etkinliklere daha çok katılmalarına olanak sunduğu belirtilmiştir. Ayrıca TYS modelinin, teknolojiyi ders içeriğiyle bütünleştirerek öğrenme sürecini zenginleştirdiği ifade edilmiştir. Bu yönüyle model, öğrenci merkezli ve teknoloji destekli öğretim yaklaşımlarına uygunluk göstermektedir. Bununla birlikte bazı katılımcılar, öğrencilerin ders öncesi materyallere her zaman yeterince ilgi göstermemesi, TYS modelinin ekstra bir yük olarak algılanması ve sınıf hazırlığının her zaman istenilen düzeyde olmaması gibi uygulamaya yönelik sınırlılıklara dikkat çekmiştir. Ayrıca materyal içeriği, üretimi ve erişimi gibi konuların zaman ve kaynak açısından öğretim görevlilerini zorlayabildiği ifade edilmiştir. Katılımcıların çoğu, etkili bir uygulama için kurumsal destek, kaliteli dijital içerikler ve öğretim görevlileri arasındaki iş birliğinin önemli olduğunu belirtmiştir. Sonuç olarak bu araştırma, öğretim görevlilerinin TYS modeline büyük ölçüde olumlu yaklaştıklarını, ancak modelin etkili ve sürdürülebilir biçimde uygulanabilmesi için hem bireysel hem de kurumsal düzeyde bazı ön koşulların sağlanması gerektiğini göstermektedir. Bu bulgular doğrultusunda, öğretim görevlilerinin TYS modelini daha etkili bir şekilde uygulayabilmeleri ve öğrencilerin ders öncesi hazırlık süreçlerine daha aktif katılım göstermelerini sağlamak amacıyla hizmet içi eğitimlerin düzenlenmesi gerektiği yönünde bazı önerilerde bulunulmuştur.

The main purpose of this study is to examine the attitudes of English preparatory school instructors working at a foundation university in Istanbul towards the flipped classroom (FC) model. In line with this main objective, the general attitudes of the instructors towards the FC model, the strengths of the model, the challenges encountered, and their experiences related to its implementation were revealed. The study group consisted of 16 instructors actively working at a foundation university in Istanbul during the 2024–2025 academic year. In the study, in order to examine the instructors’ attitudes, the data were collected through a semi-structured interview form and audio recordings were taken. In this qualitative study, the phenomenological design was employed, and the data were analyzed using thematic analysis. As a result of the study, it was determined that English preparatory school instructors generally displayed a positive attitude towards the FC model. Participants highlighted the model’s features such as enabling students to come to class prepared, allowing for more efficient use of class time, and supporting active participation in the learning process. In addition, it was stated that the FC model allows students to take responsibility, gain autonomy, and participate more in communication-based activities. It was also stated that the FC model enriches the learning process by integrating technology with course content. In this respect, the model shows compatibility with student-centered and technology-supported instructional approaches. However, some participants pointed out implementation-related limitations such as students not always showing sufficient interest in pre-class materials, the FC model being perceived as an extra burden, and classroom preparation not always reaching the desired level. It was also stated that content-related issues such as preparation and access to materials could be challenging for instructors in terms of time and resources. Most participants stated that institutional support, high-quality digital content, and collaboration among instructors are important for effective implementation. As a result, this study shows that instructors approach the FC model largely positively; however, in order for the model to be implemented effectively and sustainably, certain individual and institutional prerequisites must be met. Based on these findings, it has been suggested that in-service training should be organized to help instructors implement the FC model more effectively and to encourage students to participate more actively in the pre-class preparation process.
The attitudes of English preparatory school instructors towards the flipped learning model
Keywords: Attitudes; English language; English Preparatory School; Flipped Classroom Model; Foreign Language Teaching; Instructor Attitudes; İngiliz dili; İngilizce Hazırlık Okulu; Öğrenim ve öğretim; Öğretim Görevlisi Tutumları; Öğretmenler; Study and teaching; Teachers; Ters Yüz Sınıf Modeli; Turkey; Tutumlar; Türkiye; Yabancı Dil Öğretimi