Türk Bankacılık Sisteminde iç denetim ve iç kontrol sistemlerinin analizi ve uluslararası denetim standartlarına uyumlaştırılması kapsamında bir değerlendirme: Örnek bir uygulama - Neşeli, Ali Erdem (My University, 2010)
TÜRK BANKACILIK SİSTEMİNDE İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMLERİNİN ANALİZİ VE ULUSLARARASI DENETİM STANDARTLARINA UYUMLAŞTIRILMASI KAPSAMINDA BİR DEĞERLENDİRME: ÖRNEK BİR UYGULAMA Günümüzde teknolojinin hızla geliştiği ve küreselleşmenin etkisini günden güne arttırdığı bir ortamda finans sistemi ve bu sistemin baş aktörlerinden biri olan bankacılık sektörü de sürekli değişim ve gelişim içerisindedir. Bu değişim ve gelişim içerisinde, denetim ve kontrolün önemi bir kat daha artmaktadır. Bu çalışma ile Türk Bankacılık sisteminde iç denetim ve iç kontrol kültürünün incelenmesi, Türk Bankacılık sistemindeki iç denetim ve iç kontrole ilişkin mevzuat ve uygulamalarının Uluslararası Denetim Standartlarına olan uyumunun analizi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda çalışmada; öncelikle muhasebede iç denetim ve iç kontrol kavramları açıklanmış, Türk Bankacılığında bu sistemlerin yapısı, işleyişi, birbirlerinden farkları üzerinde durulmuş ve son olarak da Uluslararası Denetim Standartlarıyla ilişkili uygulamaların hangileri olduğuna yer verilmiştir. Sonuç olarak, Türk Bankacılığında iç denetim ve iç kontrol uygulamalarının oldukça etkin olduğu, bu sistemlerin iyi işleyebilmesi için iyi bir organizasyon yapısının ve görev dağılımının gerekli olduğu, Uluslararası Denetim Standartlarının belirli bölümlerinin Türk Bankacılığının iç denetim ve iç kontrol faaliyetlerinde kullanılır olduğu görülmüştür.

A VALUATİON OF INTERNAL AUDİT AND INTERNAL CONTROL SYSTEMS ANALYSİS IN THE TURKİSH BANKİNG SYSTEM AND HARMONİZATİON OF THE INTERNATİONAL AUDİTİNG STANDARDS:AN EXAMPLE OF APPLİCATİON Today,with the rapid development of technology and the increasing impact of globalization, financial system and its one of the main actors,banking sector is in constant change and development. With the most apparent consequence of this banking sector growth, importance of internal audit and internalcontrol increase as well. Within this study, the main purpose is to analyze the Turkish Banking system,the culture of internal audit and internal control, compliance of internal audit and internal control in the Turkish banking system with International Auditing Standards. According to this study, primarily concepts of internal audit and internal control are explained; structure, functioning,differences of these two systems are focused and the International Auditing Standards which is associated with the applications have been included. As a result it is observed that, internal audit and internal control practices of Turkish Banking are found quite effective, to function well a good organizational structure and task distribution are required and certain parts of International Auditing Standards can be used in internal audit and internal control activities of Turkish Banking.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Bankalar ve Bankacılık_Türkiye; İç Denetim; İç Kontrol; Muhasebe Denetimi; Muhasebe Standartları