Hale Asaf: (hayatı ve eserleri) - Sevindik, Özlem (My University, 2003)
Bu çalışmada, çağdaş Türk sanatının öncü kadın ressamlarından Hale Asaf'ın hayatı ve eserleri incelenmiştir. Araştırmada öncelikle, sanatçının yaşadığı dönemde, Türk resim sanatındaki gelişmeler değerlendirilmiştir. Bir sonraki aşamada, sanatçının üyesi olduğu Müstakil Ressamlar ve Heykeltraşlar Birliği'nin çalışmalarına yer verilmiştir. Hale Asaf'ın hayatı incelenirken, kısa yaşamının trajik öyküsü ile karşılaşılmıştır. Sanatçı, ömrü boyunca ailesinden ve yakınlarından umduğu ilgiyi görememiş, henüz bebekken yakalandığı amasız hastalıkla hep mücadele etmek zorunda kalmıştır. Kaynaklarda, sanatçının hayatı ile ilgili pek çok çelişkili ifadeye rastlanmıştır. Türk resim sanatında akonstrüktif üslup anlayışına yoğun dramatik içerikler kazandıran sanatçı, daha çok portre çalışmaları ve Bursa'yı konu alan manzaraları ile tanınmaktadır. Sanatının en belirgin özelliği, bir anda oluvermiş izlenimi veren lirik anlatım tarzıdır. Hale Asaf'ın günümüze az sayıda eseri ulaşabilmiştir. Bunun nedeni, sanatçının en verimli dönemi olduğu düşündüğümüz, son dönem Paris çalışmalarının akıbetinin bilinmemesidir. Yaşamının büyük bölümünü yurtdışında geçiren sanatçı, Paris'te ölmüştür. Ölümünden sonra dostlarının ısrarlı tekliflerine rağmen ilgili kurumlar, eserlerinin yurda getirilmesi konusunda duyarsız kalmışlardır. Sanatçının, bugün ulaşabildiğimiz eserlerinin bir çoğu özel koleksiyonlardadır. Bu eserlerden bazılarının, sanatçının son dönem Paris çalışmalarından olduğu tespit edilmiştir. Fakat bu eserlerin ne şekilde ortaya çıktıkları bilinmemektedir. Hale Asaf'ın çağdaş Türk resim sanatına kazandırdıkları daha iyi belirleyebilmemiz için, sanatçının yurtdışında kalan eserlerinin bulunması amacıyla yapılacak girişimlerin önemle ele alınması gerek This study is an analysis of life and works of Hale Asaf who is one of the leading woman artists of modern Turkish painting. First of all, the developments of the Turkish painting art in the age she lived is being evaluated. The next step is the work of Society of Independent Painters and Sculptors. She was a member of this society. While analyzing the life of Hale Asaf, it was realized that she had a short and tragic life. She didn't have the love and care she needed neither from her family nor from her friends. She had to suffer from the illness she had in her childhood through her lifetime. A lot of contradictory information about her life has been found in sources. She brought intensive dramatic dimensions to the constructive style of the Turkish painting. She is well-known with portraits and with the landscape paintings of Bursa. Her outstanding feature is the style of lyric explanation which gives an impression like it has happened in an instant. Very few of her works has survived. The reason for this is the unknown outcome of her last works of Paris which are considered her best. She lived most of her life abroad and died in Paris. After her death the related institutions were insensitive about bringing her works to Turkey, although her friends had persistent demands about that. Most of her works that we have today are from private collections. It has been realized that some of them are from her last works of Paris but how they come on the scene is unknown. It is highly important to find Hale Asaf's works which are left abroad in order to determine her contributions to modern Turkish painting.
Keywords: Biyografi; Ressamlar, Türk