Güvenlik politikaları bağlamında Avrupa Birliği ve Türkiye'nin düzensiz göçle mücadelesi - Şeker, İhsan (My University, 2025)
Göç, küreselleşmeden en fazla etkilenen olgulardan biridir. Günümüzde, devletlerin politika yapım süreçlerinde öncelikli konu başlıklarından biri haline gelmiştir. Özellikle ulus devletler ve bölgesel birlikler, artan düzensiz göç akınları karşısında çeşitli tedbirler almagerekliliğiyle karşı karşıya kalmıştır. Her ne kadar göçün insani boyutu ön planda tutulsa da beraberinde getirdiği güvenlik endişeleri devletleri yeni politikalar geliştirmeye yöneltmiştir.Soğuk Savaş sonrasında, devleti merkeze alan güvenlik anlayışında bir dönüşüm yaşanmış; birey ve toplum odaklı güvenlik perspektifi öne çıkmaya başlamıştır. Bu bağlamda göç olgusu da güvenlik odaklı yaklaşımların merkezinde değerlendirilen konulardan biri haline gelmiştir. Bu tez çalışması, Avrupa Birliği ve Türkiye'nin düzensiz göçle mücadelesini ele almakta; kavramsal açıklamaların ardından göç yönetimine ilişkin tarihsel süreci incelemekte ve sonrasında göçe yönelik güvenlik politikaları ile uygulamalarını detaylandırarak bir durum tespiti yapmaktadır.

Migration is one of the phenomena most affected by globalization. Today, it has become one of the top priorities in policy-making processes of states. In particular, nation-states and regional organizations have found themselves compelled to take various measures in response to the increasing flow of irregular migration. Although the humanitarian dimension of migration is often emphasized, the security concerns it brings have led states to develop new policies. After the Cold War, a transformation occurred in the state-centered understanding of security, and a shift toward a security perspective focused on individuals and society began to emerge. In this context, the phenomenon of migration has become one of the key issues assessed within security-oriented approaches. This thesis examines the efforts of the European Union and Türkiye in combating irregular migration. Following conceptual explanations, it explores the historical development of migration governance and subsequently analyzes the security policies and practices implemented in response to migration, thereby providing a comprehensive assessment.
Keywords: Avrupa Birliği; Düzensiz Göç; Emigration and immigration; European Union; Göç Politikaları; Göç ve göçmenlik; Göç Yönetimi; Güvenlik Politikaları; Irregular Migration; Migration Management; Migration Policies; Security Policies; Turkey; Türkiye