Vergi suç ve cezaları - Ay, Ercan (My University, 2006)
Vergi, devletin fert ve kurumlardan hukuki cebir altında almış olduğu karşılıksız değerlerdir. Bu ilişkinin bir tarafı alacaklı konumuyla devlet diğer tarafı ise borçlu konumuyla mükellef ve vergi sorumlularıdır. Suç hukuk kurallarının toplum için zararlı ve tehlikeli görerek yasakladığı ve cezai yaptırıma bağladığı eylemdir. Ceza ise kanunun suç işleyen kimseye uygulanmasını öngördüğü müeyyidedir. Vergi suçu; vergi mükellef ve sorumlularıyla bunlarla hukuki ilişkide bulunan üçüncü kişilerin vergi kanunlarına aykırılık teşkil eden eylem ve fiillerde bulunmaları halinde ortaya çıkan durumdur. Bu durumda uygulanan yaptırıma da vergi cezası denilmektedir. Vergi suçları, vergi idaresi tarafından cezalandırılan vergi suç ve cezaları ile hürriyeti bağlayıcı ceza ile cezalandırılacak vergi suç ve cezaları olmak üzere ikili bir ayrıma tabi tutulmaktadır. Birinci grupta vergi zıyaı suçu ve usulsüzlük, ikinci grupta ise kaçakçılık, mükellefin özel işlerini yapma ve vergi mahremiyetinin ihlali bulunmaktadır. Vergi suçları yanılma, pişmanlık ve ıslah ile mücbir sebep durumlarında ortadan kalkmakta, vergi cezaları ise ödeme, ölüm, zamanaşımı, düzeltme, indirim, terkin ve af gibi durumlarla sona erdirilmektedir. Bu çalışmanın birinci bölümünde vergi kavramı ve vergiyle ilgili konular ele alınmak suretiyle vergi konusuna açıklık getirilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde ise suç ve ceza konusu ele alınmış ve bu sayede vergi suç ve cezalarına geçmeden önce suç ve ceza kavramları ceza hukuku genel prensipleri çerçevesinde değerlendirilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise vergi suç ve cezaları ile ilgili özel durumlar incelenmiş, vergi usul kanununda düzenlenen vergi suçları ve bunlara yönelik cezalar ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Bu bölümün son kısmında ise vergi suç ve cezalarının hangi hallerde ortadan kalktığına yer verilmiştir. Sonuç kısmında vergi suçlarının daha belirgin ve bunlara verilecek cezaların daha caydırıcı hale getirilmesinin, devletin en önemli gelir kaynağı olan vergilerin verimli toplanabilmesine katkı sağlayabileceği üzerinde durulmuştur.

Taxes are the gratuitous assets that are taken from citizens and corporation under the legal obligation. State is the creditor side of this relationship. Tax-payers who are in debtor position are the other. Tax offense occurs when tax-payers and third party who have jural relations with them commit some acts against the revenue law. The penal sanction for such cases are called as tax penalty. Tax offences are divided into two groups. The first group is the tax offences and tax penalties given by tax administration revenue loss and unlawfulness are the subject of it. Second group is the tax offences that result in the penalties which restraint upon liberty. Smuggling and breech of tax confidence is subject of that group Tax offences disappear in case of misunderstanding, repentance compelling reason. Meanwhile, tax penalties disappear in case of paying the penalty, death, lapse of time, tax amnesty etc.. The first part of this study tries to make the taxation clear by handling the taxation concept and topics related to taxation. In the second part the concepts of offence and penalty hare dealt. And in this way, the concepts of offence and penalty are turned to account in the frame of general principles of penal law before dealing with tax offences and tax penalties. In the last part the special cases about tax offences and penalties are studied and the offences and penalties for these offences that are regulated at tax procedure law are handled in a detailed way. The last part of this section is about the conditions in which the offences and penalties disappear. In conclusion part; it is stated that making tax offences more clear and making the penalties for them more deterrent will help to collect the taxes more efficiently
Keywords: Mali Hukuk; Vergi Cezaları_Türkiye; Vergi Hukuku_Türkiye; Vergilendirme_Hukuk