Dijital pazarlama öğesi olarak sosyal medya kullanımı: thy, emirates, lufthansa karşılaştırmalı örnekleri - Büyükçelikok, Türkan Öykü (My University, 2018)
Sosyal medya ve sosyal ağlar teknolojik gelişmelerle birlikte farklılaşan iletişim ortamları ve internet sayesinde hayatımıza girmiş kavramlardır. Sosyal medyanın sahip olduğu özelliklerden dolayı pazarlama ve satış alanlarında da teknik ve yöntem değişiklikleri meydana gelmiştir. Bu değişikliklerin markalar tarafından pazarlama faaliyetlerinde kullanılması ve bu konuda gerekli çalışmaların, yatırımların gerçekleştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Günümüzde geleneksel yöntemlerle yürütülen pazarlama çalışmaları pek çok konuda yetersiz görülmekte ve markalara yeterli olanakları sağlayamamaktadır. Bu çalışmada, markaların, satışlarını arttırmak, ürün ve hizmetlerini tanıtmak, marka imajını oluşturmak ya da kuvvetlendirmek, müşterilerle temas kurabilmek amacıyla kullandığı pazarlama stratejilerinin, hızla gelişen ve yaygınlaşan teknolojik gelişmelerle birlikte değişimi ele alınmıştır.Sosyal ağlarla birlikte ortaya çıkan yeni pazarlama stratejileri, marka ve müşteri ilişkileri, pazarlama çalışmaları için oldukça önemlidir. Ayrıca marka imajı ve itibarı için kullanılan sosyal ağlarda etkin ve verimli çalışmaların gerçekleştirilebilmesi için markaların sosyal medya kullanımlarının sosyal medya pazarlaması için uygunluğu tartışılmıştır. Bu tekniklerin markalar açısından uygun kullanımının sağlanıp sağlanmadığı, markaların kurumsal sosyal ağ hesapları üzerinden paylaştıkları gönderilerin içerik analizi yöntemiyle incelenmesi ile sınanmıştır. Ayrıca bu tez çalışması, belirlenen markalar arasından yer alan Türk Hava Yolları (THY) markasının interaktif pazarlama ve sosyal medya pazarlaması bölümünün profesyonelleriyle yapılan görüşmelerle desteklenmektedir.

Social media and social webs are the concepts which enter to our life through differentiated communication atmosphere and the internet, with the technological developments. Through the specifications that the social media has, technic and method changes are occured in marketing and sales field. The use of these changes in the marketing activities by brands and the necessary work and investments in this field are of great importance. Today, the traditional marketing methods do not seem enough possibilities to the brands. In this study; increasing the sales of the brands, introducing the products and services of the brands, creating or strengthening brand prestige, changes in the marketing strategies which provide to acces the customers of the brands with the technological developments, are observed. The new marketing strategies which are occured through the social webs, are really important for relationship between brand and costumer and marketing works. In addition, capability of social media usage fort he social media marketing which provide to realise efficient and effective works is handled in this study.These technics are tested with the observation of the social media contents of the brands by using content analysing method to understand whether these technics are capable or not for the brands. In addition, this thesis study is supported by interviews with the professionals of the interactive marketing and social media marketing section of the Turkish Airlines brand among determined brands.
Keywords: Content Analysis; Digital Marketing; Dijital Pazarlama; Electronic commerce; Elektronik ticaret; Internet marketing; İçerik Analizi Social Media; İnternette pazarlama; Management; Marketing; Pazarlama; Social media; Social Media Content; Social Media Marketing; Social Networks; Sosyal Ağlar; Sosyal medya; Sosyal Medya İçerikleri; Sosyal Medya Pazarlaması; Technological innovations; Teknolojik yenilikler; Yönetim