Metabolik sendrom modelinde egzersiz ve kalori kısıtlamasının beyin ve karaciğerde bazı iyokimyasal parametrelere etkisi - Kahraman, Nevin Genç (My University, 2015)
Amaç: Yüksek fruktoz diyeti ile metabolik sendrom oluşturulmuş sıçanların beyin ve karaciğer dokularında oluşabilecek metabolik disfonksiyonun ve egzersiz ve/ veya kalori kısıtlamasının bu disfonksiyonlar üzerine etkisini incelemekti. Gereç ve Yöntem: Sprague-Dawley erkek sıçanlar, kontrol (K), metabolik sendrom (M), metabolik sendrom + egzersiz (ME), metabolik sendrom + kalori kısıtlaması (MK), metabolik sendrom + egzersiz + kalori kısıtlaması (MEK) olarak 5 gruba ayrıldı. Metabolik sendrom oluşturmak için sıçanlara 3 ay boyunca %10’luk fruktozlu içme suyu verildi. Sonraki 6 hafta boyunca metabolik sendrom oluşturulmuş gruba egzersiz ve/ veya kalori kısıtlaması uygulandı. Kanda glukoz düzeyleri, beyin ve karaciğer homojenatlarında lipid peroksidasyonu (LPO), siyalik asit (SA), heksozamin, müsin, fukoz, glutatyon (GSH) düzeyleri, alkalen fosfataz (ALP), doku faktörü (DF), süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT), glutatyon-S-transferaz (GST) aktiviteleri tayin edildi. Bulgular: Beyin dokusu M grubunda K’ya göre LPO, SA, müsin, fukoz değerleri artarken, MK ve daha belirgin olarak MEK grubunda M’ye göre azaldı. GSH, SOD ve CAT değerleri M grubunda K’ya göre azalırken, MK ve MEK gruplarında M’ye göre arttı. Karaciğerde ise M grubunda K’ya göre LPO ve DF değerleri artarken, MK ve MEK grubunda M’ye göre bu değerler azaldı. GSH, SOD ve CAT değerleri M grubunda K’ya göre azalırken, MEK grubunda M’ye göre arttı. Sonuç: Beyin ve karaciğer dokularında fruktoz diyeti sonrası oluşan hasar ve azalan antioksidan seviyeleri en iyi kalori kısıtlaması ile birlikte yapılan egzersizle düzeltilebildiği tespit edildi. Anahtar Sözcükler: Metabolik sendrom, egzersiz, kalori kısıtlaması, antioksidan – oksidan parametreler

Aim: Detecting the level of antioxidant and tissue damage that can be occured in brain and liver tissues induced metabolic syndrome by high fructose diet in rat, and the changes after exercise and/ or caloric restriction. Methods: Sprague-Dawley male rats were divided into five groups: control (C), metabolic syndrome (M), metabolic syndrome with exercise (ME), metabolic syndrome with caloric restriction (MK) and metabolic syndrome with exercise and calorie restriction (MEK). To induce metabolic syndrome 10% fructose solution was given to rats in drinking water for 3 months. Exercise and caloric restriction were applied to the related groups for 6 weeks after the induction of metabolic syndrome. Blood glucose and lipid peroxidation (LPO), sialic acid (SA), hexosamine, mucin, fucose, glutathione (GSH) levels, alkaline phosphatase (ALP), tissue factor (TF), sodium dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione-S-transferase (GST) activities were measured in rat liver and brain tissue homogenates. Results: In brain LPO, SA, mucin, fucose values increased in M group compare to C group, reduced in caloric restriction and more significantly in MK group compare to M group. GSH, SOD and CAT values decreased in M compare to C group, increased in MK and MEK groups compare to C group. In liver LPO and DF values increased in M group compare to C group, decreased in the MK and MEK groups compare to M group. GSH, SOD and CAT values decreased in M compare to C group, increased more significantly in MEK group compare to M group. Conclusion: Brain and liver tissue damage that occurs after fructose diet and decreased antioxidant levels were shown to be improved best in MEK group. Key Words: Metabolic syndrome, exercise, caloric restriction, antioxidant-oksidan parameters
Keywords: Biyokimya