Söke Ovasında (Aydın) Yeni bir kültür bitkisi: Yer kirazı/altın çilek (physalis peruviana) - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Yer kirazı (Physalis peruviana) Patlıcangiller (Solanaceae) familyasının Physalis cinsinin ekonomik açıdan değer taşıyan bir türüdür. Doğal yayılış alanı Güney Amerikanın tropikal bölgeleri olan yer kirazı, bu alandan yeryüzünün tropikal, subtropikal ve yer yer ılıman iklim sahalarına yayılmıştır. Physalis peruviana sıcaklık, ışık ve nem isteği yüksek, düşük sıcaklıklardan ve kuvvetli rüzgârlardan hoşlanmayan bir bitkidir. Toprak açısından fazla seçici değildir. Yer kirazı/Altın çilek Söke Ovasında, ilk defa ovanın kuzeydoğu kesimde yer alan Bağarası Beldesinde, 2010 yılında yetiştirilmiştir. Akdeniz ikliminin karakteristik olarak hüküm sürdüğü bu alanda yer kirazının ekolojik koşullara oldukça uyum sağladığı görülmüş, yetiştirilmesinden başarılı sonuçlar alınmıştır. Yaş olarak tüketildiği gibi kurutularak da tüketilen, Türkiyede yeni yeni üretilmeye başlayan yer kirazının üretim maliyeti oldukça düşüktür. Yer kirazı fazla gübre istemeyen, hastalıkla çok mücadele gerektirmeyen dayanıklı bir bitkidir. Kabuk yapısı nedeniyle meyvesi uzun süre korunabilen yer kirazı, yetiştirilen sahada çiftçiye pamuğa oranla daha iyi gelir getirmiştir. Ülkemizin Ege ve Akdeniz Bölgelerinde yer kirazının ekolojik isteklerine uygun alanlarda, çifçiye teşvik ve pazarlama imkânları sunarak küçük arazileri yer kirazı kültürü ile değerlendirmek; çeşitli kullanım alanları olan, vitamin ve mineraller açısından zengin, ilaç sanayi açısından önem taşıyan, ticari bakımdan değerli yer kirazının üretiminin artması iç tüketim yanı sıra Türkiyenin dış pazarlarda da yer almasını sağlayacaktır.

ABSTRACT Cape gooseberry (Physalis peruviana) is an economically valuable species of Physalis in the family of Solanaceae. Native to the tropical South America, Cape Gooseberry then spread to tropical, subtropical, and sometimes mild climate zones. Physalis peruviana is a plant that highly needs heat, sun light and moisture, and that does not withstand low temperature and strong winds. It is not so much selective in terms of soil.Cape Gooseberry/Golden Strawberry was first grown in the town Bağarası in the northeast of Söke Plain in 2010. In this plain where the Mediterranean climate occurs characteristically, it was seen that Cape gooseberry accommodated to the ecological conditions, and it was grown successfully. Eaten both fresh and dried, and begun to be grown newly in Turkey, Cape gooseberry is cost-efficient. Cape gooseberry is a strong plant that does not need much fertilizer and that does not need to struggle with disease. Due to its husk, Cape gooseberry can be saved for long time, and it brings in money to the peasant in proportion to the cotton. If cape gooseberry culture plant is grown in the zones in Aegean and Mediterranean regions appropriate for the ecological conditions of the cape gooseberry by providing incentive and marketing opportunities to the peasants and the production of cape gooseberry which has a wide range of usage area, which is rich in terms of vitamins and minerals and important for the pharmaceutical industry and commercially valuable is increased, then Turkey shall be provided to take place in foreign market as well as domestic consumption.
A new culture plant in Söke Plain (Aydın): Cape gooseberry/golden strawberry (physalis peruviana)
Keywords: Coğrafya