Bir akü fabrikasında çalışan işçilerde kurşun maruziyetinin değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Amaç: Bu araştırmada bir akü fabrikasında çalışan işçilerde kurşun maruziyetinin sağlık etkilerini belirlemek ve işçileri kurşun zehirlenmesi açısından değerlendirmek amaçlanmıştır. Yöntem: İstanbul’da bir akü fabrikasında çalışan 56 erkek işçi araştırmaya katıldı. Bu kişilere yapılandırılmış bir anket uygulandı. Laboratuvar analizleri için uygun koşullarda kan örnekleri toplandı. Kurşun maruziyetinin göstergesi olarak kan kurşunu (K-Pb) düzeyleri indüktif eşleşmiş kütle spektrometrisi (ICP-MS) kullanılarak saptandı. Bulgular: Kurşun işlenen bölümlerde çalışan işçilerin K-Pb düzeyi ortancası 46mg/dL idi. Tüm çalışanların %68,5’inin, kurşunun işlendiği bölümlerde çalışanların %89,7’sinin K-Pb düzeyi zehirlenme sınırı olan 40mg/dL’nin üzerindeydi. İşçilerin %78,6’sı kurşun maruziyetinin ortaya çıkardığı temel klinik yakınmalardan en az birine sahipti. K-Pb düzeylerinin yaşa, maruziyet süresine ve sigara kullanımına göre dağılımında fark bulunmadı. Sonuç: Bu araştırmanın sonuçları akü işinde çalışan işçilerde kurşun zehirlenmesi riskinin çok yüksek olduğunu göstermektedir. Araştırmaya katılan işçilerde, daha önce benzer birçok çalışmada bildirilmiş K-Pb ortalamalarından daha yüksek bir ortalamanın olduğu görülmektedir. Elde edilen bu sonuçlarda yoğun kurşun maruziyetinin etkisinin yanında işçilerin izleminin iyi yapılmamasının da etkisi olabilir.

Objective: In this study we aimed to determine the health effects of lead exposure and assess the lead intoxication in battery production plant workers. Material and Methods: Fifty-six workers accepted to participate in the study. A structured questionnaire was given to evaluate the symptoms, and blood samples were collected for laboratory analyses. Blood lead concentration (B-Pb) was studied by ICP-MS method to assess the lead exposure. Results: The median of B-Pb concentration was 46mg/dL among the workers in lead production departments. Sixty nine percent of all the workers and 89,7% of the workers in lead production departments had lead intoxication. Seventy nine percent of the workers had at least one symptom related to lead exposure. There was no relationship between age, exposure time and smoking. Conclusion: In conclusion, the results indicated that the workers have a high lead intoxication risk in battery production plants. In this study, extremely high levels of B-Pb were recorded. These levels were higher than the levels that have been reported in similar studies. This significantly high intoxication rate at the battery factory can be explained by the inadequacy of the environmental measures and lack of periodical controls and treatment of the workers.
Assessment of lead exposure among the workers in a storage battery factory
Keywords: Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Genel ve Dahili Tıp; İş