Örgütsel adalet algısının iş tatminine etkisi üzerine bir araştırma - Yavuz, Sinem (My University, 2010)
tsel Adalet, Örgütsel Adalet Boyutları, İş Tatmini. ÖZET ÖRGÜTSEL ADALET ALGISININ İŞ TATMİNİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Bu çalışmanın temel amacı, örgütsel adalet algılarını dağıtımsal, işlemsel, kişiler arası ve bilgisel adalet algıları şeklinde dört boyuta ayırmak, bu boyutların birbirleriyle olan ilişkilerini ve özellikle de iş tatmini ile örgütsel adalet algısının farklı boyutları arasındaki ilişkileri ortaya çıkarmaktır. Çalışmanın amaçlarını gerçekleştirebilmek için araştırmada; çalışanların örgütsel adalet ile iş tatminleri ve yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, kıdem gibi bireysel özellikleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla İstanbul il sınırı içinde faaliyette olan bir bankanın Genel Müdürlüğü’nde yer alan çalışanlar arasında örgütsel adalet algısı konusunun iş tatmini üzerindeki etkisi değerlendirilmeye çalışılmıştır. Araştırma, İstanbul il sınırı içinde faaliyette olan bir bankanın Genel Müdürlüğü’nde yer alan 110 çalışan üzerinde uygulanmıştır. Örgütsel adalet algıları ve iş tatminlerini belirlemek üzere anket tekniğinden yararlanılmıştır. Katılımcıların örgütsel adalet algısı ile iş tatminleri arasındaki ilişkileri ölçmek için örgütsel adalet ölçeği için 20 soru ve iş tatmini ölçeği için 20 soru olmak üzere toplam 40 sorudan oluşan ölçek kullanılmıştır. Key Words : Organizational Justice, Organizational Justice Dimensions, Job Satisfaction.

A RESEARCH ABOUT THE PERCEPTION OF ORGANIZATIONAL JUSTICE INFLUENCE ON THE JOB SATISFACTION The main purpose of this dissertation is to divide organizational justice perceptions into four dimensions as distributive justice, procedural justice, interpersonal justice, informational justice and introduce the relations between each other and especially the relation between job satisfaction and the different dimensions of organizational justice. For realizing the purpose of dissertation; The research aims to investigate the relations between the organizational justice of the employees and their job satisfaction and personal characteristics such as age, sex, education seniority. For this purpose we have tried to analyze in effect on the perception of job satisfaction among organizational justice employees within a general directorate of the bank in Istanbul provincial limit. The research is applied on 110 personnel who work in İstanbul The Bank’s General Management. Questionnaire technics are used to determine the organizational justice perceptions and job satisfaction. For measuring organizational justice perceptions and business relationships between organizational justice of participants we use to 20 questions for organizational justice scale and 20 questions for work satisfaction scale for a total of 40 questions of scale is used.
Keywords: İş Tatmini; Örgütsel Adalet