Türkiye'nin enerji ithalatının cari açık ve ekonomik büyüme ile olan ilişkisi - Yirmibeş, Selçuk (My University, 2019)
Dünya üzerinde ister azgelişmiş isterse de gelişmiş standartlara sahip olan bir ülke, içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal hayat koşullarını daha ileri bir seviyeye taşımak için sürekli bir üretim faaliyetinde bulunmaktadır. Üretim faaliyetlerinde bulunurken gerek teknolojinin kullanılması gerekse de diğer üretim araçlarının üretim sürecindeki rolü için veya herhangi bir hane halkının günlük rutin bir işinde enerji ihtiyacı doğmaktadır. Ülkelerde enerji kaynakları farklı ölçeklerde dağılım göstermesinden ötürü enerji ihtiyaçları da farklılaşmaktadır. Hal böyle iken bir ülkenin daha ileri bir ekonomik ve sosyal yaşam standardı için enerji ihtiyacını karşılaması enerji ithalatıyla mümkün olmaktadır. Açıklanan bu sebeplerden yola çıkılarak yazılan bu tezin amacı enerji ithalatının ekonomik büyümedeki yerini ölçmek ve söz konusu ülkenin diğer ülkelerle yaptığı mal ve hizmet ticareti sonucu oluşan cari açığa olan katkısının payını belirlemektir. Enerji ithalatı, cari açık ve ekonomik büyüme arsındaki ilişkiyi belirleyebilmek için ekonometrik modelden yararlanılmıştır. Tezde kullanılan veriler Dünya Bankası ve Eurostat’tan alınmıştır. Modelin anlamlılığının sağlanabilmesi için Türkiye ile birlikte altı ülkenin daha verileri incelenmiştir. 2000-2017 yılları baz alınarak iki model oluşturulmuştur. Birinci modelde enerji ithalatı ile milli gelir (GDP) arasındaki bağlantı ölçülmüştür. Enerji ithalatındaki 1 birim artış milli geliri %3,53 oranında artırmaktadır. İkinci modelde ise enerji ithalatıyla cari açık ilişkisi incelenmiş olup aradaki bağıntı ise; enerji ithalatındaki 1 birimlik artış cari açığı %3,51 oranında artırmaktadır.

A country which has either underdeveloped or developed standards in the world is engaged in a continuous production activity in order to take the economic and social conditions of life to a higher level. In the production activities, there is a need for energy either for the use of technology or for the role of other means of production in the production process or in the daily routine of any household. Since the energy resources of the countries are distributed at different scales, their energy needs are also differentiating. As such, it is possible for a country to meet its energy needs for a more advanced standard of economic and social life through energy imports. The purpose of this thesis, which is written on the basis of these reasons, is to measure the place of energy imports in economic growth and to determine the share of the country's contribution to the current account deficit resulting from the trade of goods and services with other countries. The econometric model was used to determine the relationship between energy imports, current account deficit and economic growth. The data used in the thesis were taken from the World Bank and Eurostat. more data on the six countries along with Turkey, in order to ensure the significance of the model was examined. Two models were created based on the years 2000-2017. In the first model, the connection between energy imports and national income (GDP) was measured. 1 unit increase in energy imports increases national income by 3.53%. In the second model, the relationship between energy imports and current account deficit was examined. 1-unit increase in energy imports increases the current account deficit by 3.51%.
Keywords: Azgelişmiş Ülkeler; Cari Açık Energy Imports; Current Account Deficit; Economic Growth; Ekonomik Büyüme; Energy Needs; Enerji İhtiyacı; Enerji İthalatı; Finance; Maliye; Underdeveloped Countries