Urban Localities under Glocal Dynamics:The Case of Yeldeğirmeni - (:unkn) unknown (My University, 2021)
As the population in world cities grow and urban transformation processes (gentrification, vitalization etc.) gain speed, it seems that both local and global dynamics intermingle. The term “glocal” has been used as the simultaneous occurrence of both universalizing and particularizing trends in contemporary socio-political, and socio-economic systems. Since 1990, many scholars argued that the welfare policies of urbanism are superseded by the “neo-urban politics”. This process ended up with a new focus on local economy and competitiveness that is empowered by the process of glocalisation. As far the as urban transformation/renewal/revitalization is concerned it seems impossible to isolate the process from the global market, city branding and the rising new middle class. In this article the term glocalization will be utilized in the context of İstanbul and it will be employed for having a better understanding the two general problematics: Firstly, how does local politics and competitive processes work under the pressure of globalization (i.e special attractions, branding, organizing international events); secondly how urban politics and local actors get influenced by it. The specific focus in this research will be the case of Yeldeğirmeni in Kadıköy which seems to be known as a positive and participatory model for revitalization in Asian side of İstanbul. However according to the findings of this study %90 percent of the people who reside here about 35- 40 years neighborhood have negative responses to it. The results of this study will be discussed in the context of new urban politics and its glocal consequences.

Şehirlerdeki nüfus arttıkça kentsel dönüşüm süreçleri (soylulaştırma, yenileme vb) hız kazanmakta, buna paralel.olarak küresel ve yerel dinamikler iç içe geçmektedir. Türkçe “küyerel”olarak çevrilen terim, evrenselleştirme ve yerelleşme eğilimlerinin eş zamanlı vuku bulması ve bu süreçlerin güncel sosyopolitik ve sosyoekonomik sistemleri etkilemesiyle ortaya çıkmıştır. 1990’lardan gibi araştırmacıların öne sürdüğü gibi kentsel politikalar refah merkezli olmaktan çıkıp yeni kentsel politikalara dönüşmüştür. Bu süreç yerel ekonomilerin yeni roller edinmesi ve küyerelleşmenin getirdiği yeni rekabetçi modelin tarifidir. Kentsel dönüşüm/soylulaştırma/yenileme/canlandırma söz konusu olduğunda, meselenin global emlak piyasasından, şehirlerin markalaşmasından ve yeni orta sınıflaın ortaya çıkışından bağımsız ele alınması imkansızdır. Bu yazıda küyerelleşme İstanbul bağlamında ele alınacak ve iki sorunsalın açımlanmasında kullanılacaktır: Birincisi yerel politikaların ve rekabet süreçlerinin küresel baskı altında nasıl çalıştığı (örn. Yereli cazip kılma, markalaşma, uluslararası organizasyonlar düzenleme), ikinci olarak kentsel yerel siyasetin ve yerel aktörlerin bu süreçlerden nasıl etkilendiği. Örnek vaka olarak İstanbul’un Asya kısmında, Kadıköy semtindeki canlandırma projesiyle katılımcı ve olumlu bir örnek olarak gündeme gelen Yeldeğirmeni mahallesi seçilmiştir. Bu çalışmanın saha araştırmasında açığa çıkan bulgular 35-40 sene boyunca bu mahallenin sakini olmuş kişilerin %90’ının süreci olumlu algılamadığı yönündedir. Bu yazıda canlandırma projesiyle yaşanan dönüşüme mahalle sakinlerinin verdiği tepkiler ve deneyimler küyerel dinamikler altında kalan yerel kentsel politikalar açısından tartışılacaktır.
Küyerel Dinamiklerin Etkisi Altında Kentsel Bölgeler: Yeldeğirmeni Örneği