Kurumsal sosyal sorumluluk ve çerçeveleme kuramı ilişkisi - Arca, Mehmet Yaşar (My University, 2021)
Tezin konusu, kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) ve çerçeveleme kuramı arasındaki ilişkidir. Kurumlar, hedef kitle nezdinde itibarlı bir kurum algısına sahip olabilmek adına belirli bir gerçeği, seçerek, öne çıkartarak, detaylandırarak veya dışında bırakarak çerçevelemekte ve gerçeği yeniden inşa etmektedir. Bu sayede kurumlar hedef kitlenin algılarını arzu edilen şekilde yönetebilmektedir. KSS faaliyetlerinde, hangi konuların vurgulandığı ve bu konuların ele alınma biçimleri önemlidir. Çünkü çerçevelenen KSS mesajları, insanlar tarafından değerlendirilirken, insanların akıllarında oluşan düşünce veya fikirleri istenilen yönde etkileyebilmektedir. Tezin amacı, örneklemde yer alan KSS projelerinde kurumlar tarafından kullanılan çerçeveleri tespit etmektir. Tespit edilen bu çerçeveler kurumların yapısı, kimliği, imajı ve itibarıyla ilişkilendirilerek, çerçevelerin kurumlara sağladığı faydalar değerlendirilecek ve yorumlanacaktır. Daha önce KSS ile çerçeveleme kuramı ilişkisini inceleyen çalışmalar mevcut olsa da göreceli olarak literatür gelişmeye devam etmektedir. Çalışmanın, çerçeveleme kuramını KSS faaliyetleriyle birlikte ele alacak olması tezin özgünlüğünü oluşturmaktadır. Çalışmanın araştırma ve analiz bölümünde, nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi, çerçeveleme analizi ve kısıtlı olarak söylem analizi kullanılmıştır. Örneklemde yer alan KSS projelerinde ne tür çerçevelerin kullanıldığını belirlemek amacıyla, Snow ve Benford (1988, s. 201- 204) tarafından “teşhis çerçevesi”, “tedavi çerçevesi” ve “motivasyonel çerçeve” olarak belirtilen üç temel çerçeve işlevinin analizi yapılmıştır. Tezin örnekleme yöntemi, nitel araştırma yöntemlerine uygun olarak belirlenen ölçüt (kriter) örneklemedir. “GFK Capital Kurumsal Sosyal Sorumluluk 2018” raporunda yer alan “En Başarılı KSS Projeleri” listesinde yer alan KSS projeleri tezin örneklemi olarak seçilmiştir. Çalışmanın sonucunda, kurumların KSS projeleri aracılığıyla olumlu çerçeveler oluşturmaya ve bu şekilde hedef kitle nezdinde olumlu algılar geliştirmeye çalıştıkları ortaya çıkmıştır.

The subject of the thesis is the relationship between corporate social responsibility (CSR) and framing theory. Corporations frame and reconstruct a certain reality by selecting, highlighting, elaborating or excluding it in order to have a perception of a reputable institution in the mind of the target audience. In this way, corporations can manage the perceptions of the target audience as desired. In CSR activities, it is important which issues are emphasized and the way these issues are handled. Because the framed CSR messages can affect the thoughts or ideas that occur in people's minds while being evaluated by people. The aim of the thesis is to identify the frameworks used by the corporations in the CSR projects included in the sample. These identified frameworks will be associated with the structure, identity, image and reputation of the corporations, and the benefits of the frameworks to the corporations will be evaluated and interpreted. Although there are previous studies examining the relationship between CSR and framing theory, the literature continues to develop relatively. The originality of the thesis is that the study will deal with framing theory together with CSR activities. In the research and analysis part of the study, document analysis, framing analysis, and discourse analysis, which are among the qualitative research methods, were used. In order to determine what kind of frameworks are used in the CSR projects included in the sample, the analysis of three basic framework functions defined by Snow and Benford (1988, pp. 201-204) as “diagnostic framework”, “treatment framework” and “motivational framework” was conducted. The sampling method of the thesis is criterion sampling determined in accordance with qualitative research methods. CSR projects included in the The Most Successful CSR Projects list in the GFK Capital Corporate Social Responsibility 2018 report were chosen as the sample of the thesis. As a result of the study, it has been revealed that corporations try to create positive frameworks through CSR projects and thus develop positive perceptions among the target audience.
Keywords: Corporate Social Responsibility; Çerçeveleme Kuramı; Framing in Corporate Social Responsibility; Halkla ilişkiler; Halkla İlişkiler; Kurumsal Sosyal Sorumluluk; Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projelerinde Çerçeveleme Framing Theory; Public relations