Finansal krizin işletmelerde muhasebe sistemi üzerine etkileri - Al, Arzu (My University, 2013)
nansal Kriz, Kriz ve İşletmeler, Kriz ve Muhasebe Sistemi ÖZET FİNANSAL KRİZİN İŞLETMELERDE MUHASEBE SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİLERİ Finansal krizler; makro düzeyde devleti, mikro düzeyde işletmeleri etkileyerek ciddi sonuçlara neden olan ancak önceden tam olarak bilinmeyen ya da öngörülemeyen gelişmelerdir. Bir işletme için finansal kriz; uzun ve kısa vadeli amaçlarına, çalışanlarına, ününe ve finansal durumuna, ani ve ciddi zarar verme olasılığı olan herhangi bir olay olabilir. Finansal krizler işletmelerin faaliyet yapısı, yönetim yapısı, örgüt yapısı ve finansal yapısı üzerinde etkili olmaktadır. Finansal kriz döneminde yaşanan belirsizlik ortamı bir “sis” gibi işletmelerin üzerine çökmektedir. Finansal kriz hem oluşumu hem de sonuçları açısından işletmelerin özellikle finansal ve ekonomik yapıları üzerinde etkili olarak bu etkisini işletmelerin muhasebe sistemlerinde göstermektedir. Kriz esnasında ve kriz sonrasında işletmelerin finansal tabloları gerçek, doğru, güvenilir ve karşılaştırılabilir bilgilerden uzak olduğu gibi muhasebe kavramlarına ve muhasebe standartlarına uygun düzenlenememektedir. Ayrıca bu finansal tabloların ve raporların denetlenmiş ve onaylanmış olması krizin adının biraz da “muhasebe” konulmasına neden olmaktadır. Teknolojideki gelişmelere bağlı olarak işletme faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ekonomik olay ve işlemler tamamen veya kısmen artan bir biçimde elektronik ortamda cereyan etmeye başlamıştır. Bu durum da, işletmenin finansal nitelikli olay ve işlemlerini konu edinen muhasebe sisteminin geleneksel ortamdan elektronik ortama taşınmasına yol açmıştır. Ayrıca bilgi alışverişi ve haberleşme amaçlı kullanılan internet, bilgi toplumu kavramının oluşmasına hizmet etmekte olup, iletişim ağları üzerinden sunulan hizmetleri de çeşitlendirmiştir. Bu gelişmeler ışığında e-ticaret, e-kurum, e-devlet, e-işletme, e-vergi, e-fatura, e-muhasebe gibi yeni oluşumlar ortaya çıkmıştır. Bu tezin amacı finansal krizin işletmelerde muhasebe sistemi üzerine etkilerini ayrıntılı bir şekilde inceleyerek ortaya koymaktır. nancial Crisis, Crisis and Business, Crisis and Accounting System

THE EFFECTS OF THE FINANCIAL CRISIS ON BUSINESS OF ACCOUNTING SYSTEM The financial meltdowns, which are extremely difficult to foresee, produce tragic outcomes that affect states at macro levels and companies at micro levels. Financial crisis for a company means a possibility that is likely to impair its short term targets, employees, reputation and commercial situation. Financial crisis impacts on companies’ activities, management, organisation and financial situation. Uncertainty covers companies like a ‘dense fog’ in times of crisis. Crisis exerts marked effects on financial and economic structures of companies. These effects significantly impact on companies’ accounting systems. Financial statements may not give true, accurate, reliable, comparable information and may not meet accounting principles and standards during and aftermath of the crisis. In addition to this, sometimes the crises are called ‘accounting crisis’ because the financial statements have been audited and approved. Economic events and transactions of the companies have begun increasingly taking places in electronic environments as a result of developments in technology. This situation has led to transportation of the accounting system, which focuses on companies’ financial events and transactions, from traditional environment to electronic environment. The Internet, which is used for the exchange of information and communication, serves the formation of ‘information society’ concept and diversifies the services provided through the communications networks. In the light of these mentioned developments, new formations have emerged such as e-commerce, e-organisation, e-government, e-business, e-tax, e-invoicing, e-accounting. The aim of this thesis is to analyse the effects of financial crisis on companies.
Keywords: Ekonomik Kriz; İşletme; Muhasebe