Dünya Sineması’nda plan sekans ve süreklilik algısı - Bocutoğlu, Çağıl (My University, 2019)
Bu çalışmada öncelikle sinematografinin film yapımı içerisindeki yerinin önemi,sinematografik araçların kullanımı ve yarattığı anlamlar üzerinden incelenecek. Ardındansinematografiyi yönlendiren ve destekleyen bir diğer film yapım aracı kurgu (montaj)üzerinde durulacak.Çalışmanın üçüncü bölümü, sinema tarihi içerisinde oldukça geniş ve etkili bir yerkaplayan plan sekans ve tek plan teknikleri üzerine olacak. Bu bölümde plan sekans, yalnızcateknik bir yöntem olarak değil sinema felsefesi açısından da incelenecek. Burada Deleuze,Jung, Bresson, Pasolini ve Bazin gibi filozof, psikanalist, yazar ve yönetmenlerin zamanimgesi,eşzamanlılık, doğalcılık, sübjektif zaman ve gerçeklik gibi farklı kavram veteorilerine başvurulacak. Yakın sinema tarihinde iz bırakmış Victoria (Schipper 2015) veBirdman (Iñárritu 2014) filmlerinden örnekler verilecek.Çalışmanın son bölümü olan dördüncü bölümde ise doktora tamamlama projesi olarakplan sekans tekniği ile çekmiş olduğum Değişim adlı filmin yukarıda bahsi geçenve çalışmada açıklanacak olan kavramlar ve kuramlar açısından incelemesi yapılırken teknikanlamda nasıl bir rota izlediği de ortaya konacak.

In this paper, first of all, the importance of the cinematography within filmmakingwill be discussed through the use of the cinematograhic mediums and the meanings theycreate. Afterwards, another filmmaking medium, editing (montage) that directs and supportscinematography will be focused on.The third chapter of the paper will be about one shot and the techniques of one shotthat has a huge history within cinema. In this chapter, one shot will not only be analysed interms of a technique but also it will be evaluated in accordance with the philosophy ofcinema. Here different theories and concepts of Deleuze, Jung, Bresson, Pasolini and Bazinsuch as time-image, sychronicity, naturalism, subjective time and realism. Examples will begiven from the contemporary films such as Victoria (Schipper 2015) and Birdman (Iñárritu2014).At the end of the paper, Exchange Program that I have wrote and directed as thegraduation project from PhD program will be analyzed in accordance with the concepts andtheories that are mentioned above. The filmmaking process will also be presented step bystep.
Keywords: Deleuze; doğalcılık; editing; eşzamanlılık; gerçekçilik one shot; kurgu; mekan; Motion pictures and television; naturalism; plan sekans; realism; Sinema ve televizyon; space; synchronicity; tek plan; time; zaman