Uluslararası ticaret ve ekonominin evrileceği yeni dünya ; kripto ve metaverse evrenleri incelemesi - Kılınçarslan, Burak (My University)
Kripto ve Metaverse evrenlerinin incelenmesi, uluslararası ticarette ve küresel ekonomide önemli bir evrim potansiyelini ortaya koymaktadır. Bu alanda Türkiye’de akademik literatür için daha önce kapsamlı bir çalışma yapılmamış olması da bu evrime tanıklık edilmesi açısından kısıtlı bir birikimi ortaya koymakta, konu ile ilgili atıl noktalar bırakmaktadır. Bu da konu ile alakalı daha detaylı çalışmaların yapılması ihtiyacını ortaya koymuştur. Kripto para birimlerinin yükselişiyle birlikte, yeni bir parasal varlık ortaya koyulmuş olup, çeşitlilik sağlanmış, bu sayede; işletmelerin daha düşük ücretler ödemesi mümkün hale gelmiş ve artan hız ile sınır ötesi işlemler yapmaları için yeni fırsatlar ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda, Metaverse platformlarının geliştirilmesi, ticaret için yeni yollar açarak, sanal pazar yerlerinin oluşturulmasına, dijital mal ve hizmetlerin alışverişinin yapılmasına izin vermektedir. Bu doğrultuda, Kripto para birimleri regüle edilmediği için birim değerleri yüksek değişkenlik göstermekte ve önemli fiyat dalgalanmalarına maruz kalabilmektedir, bu da onları hem bireyler hem de işletmeler için riskli bir yatırım haline getirmektedir. Ek olarak, kripto para birimi alanındaki düzenleyici gözetim eksikliği, kara para aklama, dolandırıcılık ve diğer yasa dışı faaliyetler hakkında endişelere yol açmaktadır. Benzer şekilde, Metaverse henüz gelişiminin ilk aşamalarında bulunmakta ve bu sanal dünyaların nasıl yönetilip düzenleneceğine dair sorular bulunmaktadır. Veri gizliliği ve güvenliği gibi konuların yanı sıra sanal varlıkların çalınma veya saldırıya uğrama olasılığı hakkında da endişeler bulunmaktadır. Bununla birlikte, genel olarak, Kripto ve Meta evren evrenlerinin incelenmesi, bu yeni teknolojilerin uluslararası ticareti ve küresel ekonomiyi önemli şekillerde dönüştürme potansiyeline sahip olduğunu gösterecektir. Bu teknolojiler gelişmeye ve olgunlaşmaya devam ederken, bu ürünlerin sorumlu ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasını sağlamak için hükümetlerin, işletmelerin ve bireylerin birlikte çalışması önemli olacaktır. Bir başlangıç anlamına gelen bu sürece tanıklık etmek bu noktada önem kazanacak, literatüre yeni bir inceleme katılması ilerleyen süreçte yapılabilecek potansiyel çalışmalar için motivasyon kaynağı ve dayanak noktası olacaktır. Blockchain teknolojisi, kripto para birimlerinin ve meta evrenin yükselişinin arkasındaki önemli bir itici güç olarak görülmüş ve ele alınmıştır. Hem kripto hem de metaverse platformlarının etkin bir şekilde çalışması için gerekli olan işlemleri kaydetmenin güvenli ve şeffaf bir yolunu sağlamaktadır. Blockchain ayrıca, aracılara ihtiyaç duymadan güvenli ve verimli sınır ötesi işlemler sağlayarak uluslararası ticareti dönüştürme potansiyeline sahiptir. Dünya blok zincirinin faydalarını benimsemeye başladıkça, henüz hayal bile edilemeyen heyecan verici yeni kullanım durumlarının ortaya çıkmasıyla; kripto ve metaverse alanlarında daha fazla yenilik görülmesi beklenebilecektir. Sonuç olarak, kripto para birimlerinin, Blockchain teknolojisinin ve Metaverse'in ortaya çıkışı, küresel ekonomide ve uluslararası ticarette önemli değişikliklere yol açarak, önümüzdeki yıllarda yeni fırsatların ve zorlukların önünü açmaktadır. Bu bağlamda bireylerin, işletmelerin ve hükümetlerin sürekli gelişen dijital ortamda gelişmek için bilgi sahibi olmaları ve bu değişikliklere uyum sağlamaları gerekmektedir.

Examination of the Crypto and Metaverse universes reveals the potential for significant evolution in international trade and the global economy. The fact that there has not been a comprehensive study on the academic literature in Turkey in this field reveals a limited experience in witnessing this evolution and leaves idle points on the subject. This revealed the need for more detailed studies on the subject. With the rise of cryptocurrencies, a new monetary asset has been introduced and diversified. It has become possible for businesses to pay lower fees and new opportunities have emerged for cross-border transactions with increased speed. At the same time, the development of Metaverse platforms opens new avenues for commerce, allowing the creation of virtual marketplaces and the exchange of digital goods and services. Accordingly, since Cryptocurrencies are unregulated, their unit values are highly volatile and subject to significant price fluctuations, making them a risky investment for both individuals and businesses. Additionally, the lack of regulatory oversight in the cryptocurrency space raises concerns about money laundering, fraud, and other illegal activities. Similarly, the Metaverse is still in its early stages of development and there are questions about how to manage and organize these virtual worlds. Besides issues such as data privacy and security, there are also concerns about the possibility of virtual assets being stolen or hacked. Overall, however, an examination of the crypto and Meta universes will show that these new technologies have the potential to transform international trade and the global economy in significant ways. As these technologies continue to evolve and mature, it will be important for governments, businesses and individuals to work together to ensure that these products are used in a responsible and sustainable manner. Witnessing this process, which means a beginning, will gain importance at this point, and the addition of a new review to the literature will be a source of motivation and fulcrum for potential studies in the future. Blockchain technology has been seen and addressed as a major driver behind the rise of cryptocurrencies and the meta universe. It provides a secure and transparent way to record transactions necessary for both crypto and metaverse platforms to function effectively. Blockchain also has the potential to transform international trade by enabling secure and efficient cross-border transactions without the need for intermediaries. As the world begins to embrace the benefits of blockchain, exciting new use cases unimaginable yet emerge; Even more innovations can be expected in the crypto and metaverse areas. As a result, the emergence of cryptocurrencies, Blockchain technology, and the Metaverse are leading to significant changes in the global economy and international trade, paving the way for new opportunities and challenges in the years to come. In this context, individuals, businesses and governments need to be informed and adapt to these changes in order to develop in the ever-evolving digital environment.
The new world that international trade and economy evolve ; the examination of crypto and metaverse universe
Keywords: Blockchain; Blockchains; Blok zinciri; Blok zincirleri; Crypto; Crypto currencies; Digital economy; Dijital ekonomi; Electronic commerce; Electronic funds transfers; Elektronik fon transferi; Elektronik ticaret; Kripto; Kripto para birimleri; Metaverse; Money; Para; Ticaret; Trade