Siyasi partiler ve 1982 Anayasasına göre siyasi parti yasakları ile parti yasaklarına aykırılık halinde uygulanacak yaptırımlar - Koçak, Mustafa (My University, 2003)
Türk hukukunda siyasi partilerin kapatılması veya başkaca yaptırımlara tabi tutulması, çok partili siyasi hayatın ve demokratik rejimin işleyişi ile ilgili birçok tartışmayı beraberinde getirmiş ve bu konuda yapılan 2001 yılı anayasa değişiklikleri ve anayasa değişikliklerini takiben çıkarılan 4748 (26.03.2002) ve 4778 (02.01.2003 ) uyum yasalarından sonra parti yasakları ve yaptırımları rejiminin yeniden belirlenmesi ihtiyacı doğmuştur. Bu nedenle, tez çalışmasının ana konusunu; sözü geçen anayasal ve yasal değişikliklerden sonra siyasi parti yasaklama rejiminin aldığı son halin incelenmesi oluşturmaktadır.

Dissolution of political parties or to be subjected to some other sanction, to cause lots of discussion about pluralist political system and democratic regime and occasion the increase at law study about this theme in Turkish law. However after the constituonal changes dated 2001 and adoptation laws that numbered 4748 (26.03.2002) and 4778 (02.01.2003), a necessity come out, to define again the prohibitions that parties must be observance and sanction regime. So that, the main object of thesis is to analyse and discuss, the new circumstance political parties prohibitions regime, after the contituonal and legal changes that abovementioned.
Keywords: Siyasi Partiler