Yazılı belgeler ışığında assur Geç-Hitit ilişkileri - Değer Bengi, Yiğit (My University, 2010)
Assur, Yazılı Kaynaklar Yazılı Belgeler Işığında Assur Geç-Hitit İlişkileri konusu işlenirken öncelikle Demir Çağı Anadolu’sunda Geç-Hitit uygarlığının ortaya çıkışını incelendi. Geç-Hititlerin yazılı kaynakları sınırlı olduğu için siyasi tarihlerinin büyük kısmı aslında Assur’la olan ilişkilerinden ibarettir. Bu çalışmada yoğun olarak Assur kaynakları incelendi ve Geç-Hitit konusunda çalışmamıza kaynaklık eden tüm yazılı belgeler Türkçe’ye çevrildi. Assur Geç-Hitit ilişkilerini özetleyen tam bir kronoloji çıkarılmaya çalışıldı. Assur Devleti’nin ciddi bir yıllık tutma geleneği vardır. Ancak Assur yıllıklarının da diğer tüm yazılı kaynakları gibi son derece yanlı ve propagandist bir anlayışla yazıldığı bellidir. Ayrıca yıllıkların dilinde bir takım tekrar eden formüllerin de yer aldığı gözlendi. Assur yazılı kaynaklarının semantik verileriyle modern bilimin kanıtlarının birbiriyle çeliştiği durumlarda bu formüller formal bilimler gözlüğüyle analiz edilmeye çalışıldı. Bilgisayar bilimlerine ait algoritma metodu kullanılarak yıllıklardaki bazı ifadelerin güvenilirliğinin değerlendirmesi çalışması yapıldı.

Neo-Hittite, Assyria, Written resources During the research of Assyrian and Neo-Hittite Relations in the Light of Written Sources subject, we primarily studied the emerge of the Neo-Hittite Civilization in the Iron Age Anatolia. The politic history of Neo-Hittites consists mostly of Assyrian relations because of their lack of written resources. During this study we intensively examined the Assyrian sources and all the inscriptions narrating the Neo-Hittite relations have been translated to Turkish. We tried to construct a complete chronology of Assyrian and Neo-Hittite Relations. Assyrian State had a serious writing tradition of annals. But it’s obvious that the annals along with all the other Assyrian written sources are highly biased and had a propagandist view of the truth. Also we have observed that annals had a repetitive repetitive formulating system. We tried analyse these formulas in cases when the semantics of Assyrian written sources conflict with the data’s of the modern science of history. We studied some expressions of the annals by using the algorithm methodology which belongs to computer sciences, in order to determine their liability.
Keywords: Eskiçağ; Tarih; Yazılı Belgeler