COĞRAFYA DERSLERİNDE BEYİN TEMELLİ ÖĞRENME YÖNTEMİNİN ÖĞRENCİ TUTUMLARINA ETKİSİ - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Bu araştırmanın temel amacı, Beyin Temelli Öğrenme Yöntemine uygun öğretim ortamını oluşturarak, öğrencilerin coğrafya dersine yönelik tutumlarında anlamlı bir farklılık olup olmadığını tespit etmektir. Araştırmada deney ve kontrol gruplarında tutum ölçeği kullanılarak ön test ve son test gerçekleştirilmiştir. Deney grubunda beyin temelli öğrenme kuramına dayalı yöntem ve teknikler, kontrol grubunda ise geleneksel yöntemlere dayalı öğretim yöntemleri ve teknikleri uygulanmıştır. Araştırma denekleri, İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki bir lisede eğitim alan 10. Sınıf öğrencileridir. Çalışmada coğrafya dersi tutum ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde Elde edilen veriler SPSS 17 programına girildikten sonra Kolmogrov-Smirnov normallik testi, bağımsız gruplar için t testi, bağımlı gruplar için t testi uygulanarak veriler analiz edilmiştir. Ayrıca nitel araştırma yöntemlerinden mülakat ve günlük tutma yöntemleri de kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre Beyin Temelli Öğrenme Kuramına dayalı yöntem ve tekniklerin kullanılması öğrencilerin coğrafya dersine yönelik tutumlarının olumlu yönde değişmesini sağlamıştır. Geleneksel yöntemlerle işlenen dersler ise öğrencilerin derse yönelik tutumlarında herhangi bir değişiklik meydana getirmemiştir.

The main purpose of this research is to determine how attitudes of students effected by brain based learning method in geography lessons. The pre- and post-test was carried out by using attitude scale on experimental and control groups. Brain based learning methods were implemented on experimental group while traditional teaching methods were used on control group. The research was conducted with 10th grade high school students in Beşiktaş District of İstanbul. Geography lesson attitude scale used in this research. After data collection, the data entered to SPSS 17 software program. The data analyzed by using Kolmogrov-Smirnov normality test, independent group t test, and paired group t test. Additionally, interviews and diary techniques used as a qualitative research method. According to the study, it is concluded that there are significant differences between experimental and control group in terms of attitude scores. While the brain based learning method changed the attitudes of students positively, the traditional teaching method did not change the attitude of students in geography lessons
Effect of Brain-Based Learning Method to Attitudes of Students inGeography Lessons
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Müzik; Psikoloji