Öğretim teknolojilerinden storybird uygulamasının 5. sınıf öğrencilerinin yaratıcı yazma becerilerine ve yazmaya yönelik tutumlarına etkisi - Karadağ, Kübra (My University, 2018)
Teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesi, toplumların teknolojik gelişmeleri yakından takip etmesini gerektirdiği gibi toplumsal kurumların da yeni teknolojilere entegre edilmesini zorunlu hâle getirmiştir. Değişimden en çok etkilenen kurumlardan biri de eğitimdir. Ülkemizde eğitimde teknoloji kapsamında ilk büyük adım 2011 yılı itibariyle FATİH projesi ile başlamıştır. FATİH projesinden sonra teknolojinin eğitim ortamlarında kullanılmasına dönük pek çok çalışma ve girişim yapılmıştır. Bu çalışmada öğretim teknolojilerinin Türkçe derslerinde etkin kullanımı için örnek uygulama yapılmıştır. Araştırmanın problem cümlesi “Öğretim teknolojilerinden (Web 2.0) Storybird uygulamasının 5. sınıf öğrencilerinin yaratıcı yazma becerilerine ve yazmaya yönelik tutumlarına etkisi nedir?” şeklinde oluşturulmuştur. Çalışmada bir öğretim teknolojisi olan Storybird uygulamasının Türkçe dersi kapsamında 5. sınıf öğrencilerinin yaratıcı yazma becerisine ve yazmaya yönelik tutumlarına etkisi araştırmak amaçlanmıştır. Bu temel amaca ulaşmak için de araştırmanın çalışma grubu olan İstanbul’un Maltepe ilçesinde yer alan Hasan Şadoğlu Ortaokulu’nun 5. sınıf seviyesindeki iki farklı şubesinde yer alan 44 kişilik öğrenci grubudur. Araştırma, aynı olguya ilişkin nicel ve nitel yöntemlerin bir arada kullanıldığı karma yöntem desenlerinden açımlayıcı sıralı desen ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel aşaması, ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desende desenlenmiş; nitel aşamasında deney grubu öğrencilerine araştırmacı tarafından hazırlanan “Storybird Uygulaması ile Yaratıcı Yazma Çalışmaları Öğrenci Görüşme Formu” ile Storybird uygulamasıyla gerçekleştirilen yaratıcı yazma çalışmalarına dair görüşleri alınmıştır. Sürece dayalı 13 haftalık uygulama sonunda bir öğretim teknolojisi olan Storybird uygulamasının 5. sınıf öğrencilerinin yaratıcı yazma becerilerini geliştirdiği (t=-13,691, p=0,000<0,05) ve öğrencilerin yazmaya yönelik olumlu tutum geliştirdikleri (t=2,064 p=0,018<0,05) görülmüş, araştırma sonuçları öğrenci görüşleriyle de desteklenmiştir. Bu doğrultuda öğretim teknolojilerinin Türkçe derslerinde yaratıcı yazma becerilerinin geliştirilmesinde yaygınlaştırılarak kullanılması önerilmiştir.

The rapid development of the technology requires the societies should be closely follow the technological developments, as well as necessitates the social institutions to be integrated into new technologies. One of the institutions most affected by the change is education. The first major step in scope of technology in education in our country has been initiated with FATIH Project which was started by the year 2011. Following the FATIH Project, many studies and initiatives has been carried out for the use of technology in educational environment. In this study, a sample application has been performed for effective use of instructional technologies in Turkish courses. Problem Statement of the research has been established in the form of “What is the effect of the Storybird (Web 2.0) application in instructional technologies on 5th grade students' creative writing skills and attitudes towards writing. In this study, it is aimed to research the effect of Storybird application, an instructional technology within the scope of Turkish course, on 5th grade students' attitudes towards creative writing skill and writing. In order to achieve this basic goal, the working group of the research is the group of 44 students in two different branches of 5th grade of Hasan Şadoğlu Secondary School located in Province of Istanbul, District of Maltepe. The research has been carried out by using the explanatory sequential design from mixed method design in which the quantitative and qualitative methods related to the same phenomenon are used together. The quantitative phase of the study was designed in the quasi-experimental desing with pre-test and post-test control group; at the qualitative phase, the students' opinions in the experimental group about the creative writing works carried out with “The Student Interview Form for Creative Writing Works with Storybird Application” prepared by the researcher were taken. At the end of the 13-week application process, Storybird application, an instructional technology, has increased Creative Writing Skills of the 5th grade students (t=-3,691, p=0,000<0,05) and it was observed that the students have developed a positive attitude towards writing and also outputs of the research were reinforced with the students' opinions. Accordingly, it is recommended that instructional technologies should be extendedly used in the development of creative writing skills in Turkish courses.
Keywords: Creative writing; Creative writing (Secondary education); Educational technology; Eğitim teknolojisi; Instructional Technology; Methods; Metotlar; Öğrenim ve öğretim; Öğretim Teknolojileri; Storybird Application; Storybird Uygulaması Creativity Writing; Study and teaching; Turkey; Turkish language; Türk dili; Türkiye; Yaratıcı yazma; Yaratıcı yazma (Orta)