Polipropilen/ üzüm sapı/ çeltik polimer kompozitinin özelliklerinin atık cam elyaf ile geliştirilmesi - Şen, Elif Gülcan (My University, 2022)
POLİPROPİLEN/ ÜZÜM SAPI/ ÇELTİK POLİMER KOMPOZİTİNİN ÖZELLİKLERİNİN ATIK CAM ELYAF İLE GELİŞTİRİLMESİ Polimerler büyük organik molekülü malzemelerdir. Günlük yaşamı oldukça kolaylaştırılan plastiklerle birlikte çok sayıda teknolojik yenilik meydana gelmiştir. Çok yönlü, ucuz ve dayanıklı olan plastik malzemeler ürününün minimum miktarda ambalaj kullanılarak tüketiciye sunulmasını sağlamanın yanı sıra, plastiklerin üretim yöntemleri giderek daha az enerji kullanımı ve daha az zararlı emisyon çıktıları sayesinde daha temiz hale gelmiştir. Yakın zamana kadar bu kullanım sonucu ortaya çıkan atıkların çoğu toprağa gömme ile son bulmuştur ama plastik atık sorununa çözü getirememiştir. Soruna çözüm arayışı çerçevesinde plastikleri atıklardan ayırmak, en etkili yöntem ve en uygun maliyetle yeniden üretim prosesinde dahil etmek plastik atıkların etkin kullanılması açısından önemli bir faaliyet alanı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada; polipropilen (PP) üzüm sapı ve çeltik harmanının özelliklerinin atık cam elyaf ile iyileştirilmesi hedeflenmiştir. Ayrıca, geri dönüşüm ürünlerinin kullanılarak çevrenin korunmasına katkıda bulunulması da bu çalışmanın amaçları arasındadır. Polipropilen üzüm sapı ve çeltik malzemeleri homojen bir karışım elde edilmesi için çift vidalı ekstrüderde karıştırılarak granül haline getirilmiştir. PP içerisine %20 oranında üzüm sapı-çeltik katılmıştır. Cam elyaf ise %10-15 ve 20 oranlarında katılmıştır. Elde edilen granüller kullanılarak, enjeksiyon makinesinde standart ölçü ve şekillerde test numuneleri basılmıştır. Kalıplanan numunelere; çekme, sertlik, darbe, aşınma, sürtünme, yoğunluk, ergime akış indeksi (MFI), Vicat yumuşama sıcaklığı, ısıl çarpılma sıcaklığı (HDT), taramalı elektron mikroskobisi (SEM), nem, UL94, limit oksijen indeksi (LOI) testleri yapılmıştır. Testlerin sonuçları incelenerek üzüm sapı-çeltik ve cam elyaf miktarının PP üzerindeki etkileri belirlenmiştir. Anahtar Kelime: Polipropilen, üzüm sapı, pirinç kabuğu, mekanik özellikler, polimer kompozit.

POLİPROPİLEN/ ÜZÜM SAPI/ ÇELTİK POLİMER KOMPOZİTİNİN ÖZELLİKLERİNİN ATIK CAM ELYAF İLE GELİŞTİRİLMESİ Polimerler büyük organik molekülü malzemelerdir. Günlük yaşamı oldukça kolaylaştırılan plastiklerle birlikte çok sayıda teknolojik yenilik meydana gelmiştir. Çok yönlü, ucuz ve dayanıklı olan plastik malzemeler ürününün minimum miktarda ambalaj kullanılarak tüketiciye sunulmasını sağlamanın yanı sıra, plastiklerin üretim yöntemleri giderek daha az enerji kullanımı ve daha az zararlı emisyon çıktıları sayesinde daha temiz hale gelmiştir. Yakın zamana kadar bu kullanım sonucu ortaya çıkan atıkların çoğu toprağa gömme ile son bulmuştur ama plastik atık sorununa çözü getirememiştir. Soruna çözüm arayışı çerçevesinde plastikleri atıklardan ayırmak, en etkili yöntem ve en uygun maliyetle yeniden üretim prosesinde dahil etmek plastik atıkların etkin kullanılması açısından önemli bir faaliyet alanı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada; polipropilen (PP) üzüm sapı ve çeltik harmanının özelliklerinin atık cam elyaf ile iyileştirilmesi hedeflenmiştir. Ayrıca, geri dönüşüm ürünlerinin kullanılarak çevrenin korunmasına katkıda bulunulması da bu çalışmanın amaçları arasındadır. Polipropilen üzüm sapı ve çeltik malzemeleri homojen bir karışım elde edilmesi için çift vidalı ekstrüderde karıştırılarak granül haline getirilmiştir. PP içerisine %20 oranında üzüm sapı-çeltik katılmıştır. Cam elyaf ise %10-15 ve 20 oranlarında katılmıştır. Elde edilen granüller kullanılarak, enjeksiyon makinesinde standart ölçü ve şekillerde test numuneleri basılmıştır. Kalıplanan numunelere; çekme, sertlik, darbe, aşınma, sürtünme, yoğunluk, ergime akış indeksi (MFI), Vicat yumuşama sıcaklığı, ısıl çarpılma sıcaklığı (HDT), taramalı elektron mikroskobisi (SEM), nem, UL94, limit oksijen indeksi (LOI) testleri yapılmıştır. Testlerin sonuçları incelenerek üzüm sapı-çeltik ve cam elyaf miktarının PP üzerindeki etkileri belirlenmiştir. Anahtar Kelime: Polipropilen, üzüm sapı, pirinç kabuğu, mekanik özellikler, polimer kompozit.
Keywords: Cam elyaf kompozitler; Cam elyaf kompozitler Tahta polimer kompozitler; Engineering; Kompozit polimerler; Lignoselülozik yapı; Metallurgy; Metalurji; Mühendislik; Tahta polimer kompozitler