Yaşlılarda farklı egzersiz yaklaşımlarının yaşlanmayı geciktirici etkilerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi - Erzeybek, Mustafa Said (My University, 2012)
Bu çalışmanın amacı, farklı tür egzersiz yaklaşımlarının yaşlanmayı geciktirici etkilerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Çalışmaya yaşları 60-74 arası olan fiziksel olarak aktif yaşamına normal devam etmekle birlikte düzenli olarak bir spor antrenman programına devam etmeyen 39 sağlıklı birey gönüllü olarak katıldı.Katılımcılar vücut kitle indekslerine göre (VKİ) karşılıklı olarak dengelendi ve rastgele yöntemle Kara Egzersiz Grubu (KEG, n=15), Su Egzersiz Grubu (SEG, n=11) ve Kontrol Grubu (KG, n=13) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Her iki deney grubu özel dizayn edilmiş derin duyu ekipman destekli 12 haftalık kara ve suda yapılan egzersiz programına katıldılar (haftada üç gün, günde 60 dk). Kontrol grubu üyeleri bu süreçte hayatlarına gözetim altında devam ettiler. Antrenman şiddeti algılanan zorluk derecesine (AZD) göre belirlendi. Denge, kuvvet, esneklik, biyokimyasal kemik döngüsü göstergeleri ve vücut kompozisyonu gibi parametrelerinin her iki grup üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesine yönelik ölçümler çalışmanın başlangıcında ve 12. haftanın sonunda yapıldı. Antrenman programının bağımlı değişkenler üzerindeki etkilerini değerlendirmek için Eşleştirilmiş Örneklem T- Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi kullanıldı. Vücut ağırlığı, VKİ ve bazal metabolik orandaki anlamlı artışlar KG’de gözlenirken, osteocalsin KEG’ de anlamlı olarak artmış, KG’ de ise anlamlı olarak azalmıştır (p<.05). Diğer vücut kompozisyonu parametrelerinde anlamlı değişimler gözlenmemesine rağmen kısmi iyileşmeler gözlendi. BBS ve kuvvet skorlarındaki anlamlı değişimler her iki deney gurubunda gözlenirken, esneklikteki değişim KEG’ de, çabukluk-dengedeki gelişim ise SEG’ de gözlendi (p<.05). Elde edilen bulgular açısından kara egzersiz programının daha avantajlı bir yöntem olduğunu söylemekle birlikte, kuvvet ve dengeye yaptığı olumlu katkılar açısından su egzersiz programının yaşlanma sürecinde etkili bir yöntem olabileceği söylenebilir. lanma, Derin Duyu Antrenmanı, Kuvvet, Esneklik

COMPARATIVE ANALYSIS OF ANTI AGING EFFECTS OF DIFFERENT EXERCISE PROGRAMS AMONG ERDERLY The purpose of thıs research is to investigate and compare the effects of various different training approaches on prolonging the aging process. The participants were 39 healthy volunteering active community dwellers between the ages of 60 and 74, with no regular training routine. Participants were matched according to their Body Mass Index (BMI) and were randomly allocated into 3 groups, namely Land Training Group (LTG, n=15), Water Training Group (WTG, n=11) and Control Group (CG, n=13). Both training groups participated in a 12 week training program (3 times per week each lasting for 60 minutes) supported by a specially designed proprioceptive balance equipment. During the same period the control group participants continued thier lives under observation. The intensity of the training program is defined according to the perceived difficulty level. (PDL) Measüres for evaluating the effects of parameters such as balance, strength, flexibility, biochemical bone turnover markers and body composition were recorded in both groups before the onset of the study and at the end of 12 weeks. In order to establish the effect of the training program upon the dependent variables, paired sample t-test and One way Variance Analysis was used. Significant increases in Body weight, BMI and basal metabolic rate is measüred in CG, while osteocalsin level increased in the LTG and descreased in CG (p<.05). Statistically insignificant, but slight improvements were observed in other body composition parameters. While increases in Berg Balance Scale (BBS) and Strength scores were statistically significant in both LTG and WTG, the change in flexibility was observed in CG and improvement in agility-balance in WTG (p<.05). While in the light of the data obtained the land training program could defined as more beneficial method, as a result of the positive contributions of the water exercise program on strength and balance the latter could also be effective in controlling the aging process. Key Words: Aging, Propioceptive Exercise, Strength, Flexibility
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Egzersiz