Klasik erkek ceketi üretiminde kullanılan yardımcı malzemelerin ceketin termal konforuna etkisinin analiz edilmesi - Özkan, Gül (My University, 2016)
Giyim konforu, fiziksel ve psikolojik açıdan giysinin vücudumuzda bıraktığı rahatsızlık hissini hissetmemek, kendimizi rahat hissetmek ya da memnuniyet duygusu olarak tanımlanabilmektedir. Klasik erkek ceketinin iş hayatında, günlük yaşamda ve özel günlerdeki yeri bilinmektedir. Erkek tüketiciler için çoğu zaman giymekten kaçınılan, sevilmeyen bir giysi olmasının sebeplerinden biri ağırlığının, hareket kısıtlığının yanı sıra kişide bıraktığı rahatsızlık hissidir. Bu sebeple, çalışmada klasik erkek ceketinin giyim konforu açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Erkek ceketinin üretim aşamasında kullanılan yardımcı malzemelerin, kumaş fiziksel özellikleri ile birlikte konfor özelliklerini nasıl etkilediğinin bulunması amacıyla kumaş, kumaş - tela ve kumaş – tela - astar ile birlikte ısıl direnç, su buharı direnci ve hava geçirgenliği ölçümleri yapılarak, sonuçlar SPSS analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. En ideal termal konfor sağlayacak ve bu sayede giyende oluşan rahatsızlık hissini ortadan kaldıracak ya da minimize edecek öneriler sunulmaya çalışılmıştır. Konforu, Astar, Tela, Termal, Erkek Ceketi ABSTACT Clothing comfort, physical and psychological aspects of clothing to feel the discomfort has left in our body, ourselves be defined as either a sense of satisfaction to feel comfortable. Business life of the classic men's jackets are known place in everyday life and special occasions. Men often avoid wearing for the consumer, one of the reasons why the weight of a garment unpopular, as people move is discomfort in the left side of the restriction. Therefore, the study aimed to investigate the classic men's jackets for clothing comfort. Men's jacket of the auxiliary materials used in the manufacturing process, the fabric How does that affect the purpose of fabric comfort features combined with the physical properties of the fabric - interlining and fabric - interlining - with lining thermal resistance, water vapor permeability and air permeability measurements are performed, the results were analyzed with SPSS and it interpreted. To ensure optimal thermal comfort and to eliminate the discomfort that occurs when trying to dress this way, or has presented proposals will be minimized. Key Words: Clothing Comfort, Liner, Buckram, Thermal, Men’s Jackets
Keywords: Giyim; Mekatronik; Teknoloji