Uv kurutma tekniğinin incelenmesi - Kantık, Uğur (My University, 2005)
UV KURUTMA TEKNİĞİNİN İNCELENMESİ UV kurutma tekniğinin ana unsurları olan; UV mürekkepleri, UV kür lambaları, UV kalıplar ve UV kurutma tekniğinin aksesuarları hakkında literatür taraması yapılarak detaylı bilgiler verilmiştir. UV Baskı makine konfigürasyonları incelenerek; merdaneler, blanketler, baskı kimyasalları, radyometreler ve glossmetreler hakkında uygulamaya yönelik pratik bilgiler verilmiştir. UV baskı ekipmanlarından; lambalar, yansıtıcılar, güvenlik teçhizatı, soğutma sistemleri, havalandırma sistemleri, kompresör sistemleri ve mekanik sistemler baskı makinesi üzerinde incelenmiş ve sağlıklı kullanma metodları ortaya konmuştur. Ayrıca UV kür üniteleri; hem makinelerin üzerlerinde incelenmiş, hem de literatür taraması yapılarak en verimli şekilde kullanım için gereken teknik bilgiler detayları ile sunulmuştur. Konvansiyonel kurutma tekniği ve UV kurutma tekniği karşılaştırılarak; UV kurutma tekniğinin avantajları ve dezavantjları tespit edilmiş ve ambalajlama, kitap, dergi, broşür, katolog, şirket raporları, çıkartma ve etiketlerin UV üretim süreci anlatılmıştır. UV kurutma tekniğinin en büyük avantajlarından biri olan emici olmayan yüzeylere baskı yapabilmesi; PVC, Polyester, Poliproplen ve folyo maddeler gibi malzemeler üzerinde incelerek sistemin avantajları ve kalitesi kanıtlanmıştır.UV mürekkeplerin çevre üzerindeki etkileri araştırılmış ve UV kurutma tekniğinin; termal güvenliği, elektriksel güvenliği ozon güvenliği ve mürekkep güvenliği alınması gereken önlemler ile birlikte sunulmuştur. Detailed information is given on basic factors of UV drying technique which are UV inks, UV lamps, UV plates and accessories of UV drying technique information using literature scanning. Practical data on cylinders, blankets, printing chemicals, radiometers and glossmeters are provided by inspecting the UV printing machinery configurations. Lamps, reflectors, security equipment, cooling systems, ventilation systems, compression systems, mechanical systems which are UV printing equipments are studied on the printing machine and proper usage methods are identified. On the other hand, UV cure units are focused on both by on the run research and by literature scanning and detailed technical data required are presented for most efficient usage. Comparison of conventional drying technique and UV drying technique is made, advantages and disadvantages of UV drying system are identified. Packaging, book, magazine, brochure, catalogue, company profiles, stickers and labels are described in terms of production process. Ability to print on non-absorbent surfaces which is the one most important advantages of UV drying technique is examined on PVC, Polyester, Polyproplen and folio like materials and system’s advantages and quality is proved. Environmental effects of UV inks are researched and termal security, electrical security, ozone effects, ink security are presented with necessary precautions.
Keywords: Mürekkepleme (Matbaa)