Enflasyon hedeflemesi rejimi ile birlikte alınan TCMB para politikası kurulu kararlarının BIST 100 endeksine etkisi - Gürsoy, Ömer (My University, 2015)
Bu çalışmada; TCMB tarafından enflasyon hedeflemesi rejiminin uygulanmaya başladığı 2006 yılından günümüze kadar geçen sürede alınan TCMB Para Politikası Kurulu kararlarının BIST 100 Endeksi’ne etkisi incelenmiştir. Çalışmanın amacı hisse senedi piyasalarına olan etkisini incelemektir ve BIST 100 Endeksi’nin seçilme nedeni de hisse senedi piyasalarının temel endeksi olmasıdır. Bu amaçla Türkiye’de Finansal Piyasalar ele alınmış, sonrasında Enflasyon Hedeflemesi Rejimi incelenmiştir. Son olarak da Para Politikası Kurulu kararları sonrasında BIST 100 Endeksi’nin seyri ve endeksin yönünü belirleyen etkenler analiz edilmiştir. Çalışma neticesinde uluslararası sermaye hareketlerinin endeksin yönünü belirleyen ana unsur olduğu görülmüştür. Para Politikası Kurulu kararlarının ise yalnızca anlık tepkiler meydana getirebildiği görülmüştür. Sermaye hareketlerinin doğrusal olduğu ve değişkenlik göstermediği dönemlerde ise alınan Para Politikası Kurulu kararlarının BIST 100 Endeksi üzerinde daha kalıcı etkiler yaptığı gözlenmiştir. Para Politikası Kurulu, BIST 100 Endeksi, Enflasyon, Hedeflemesi Rejimi. ABSTRACK From 2006, when Inflation targeting regime started to be implemented by the Central Bank, until today; taken of the decisions of the central bank Monetary Policy Committee affect to BIST 100 Index were investigated. The aim of this study was to examine the effect on the stock market and BIST 100 Index was chosen because of the stock market index is basic. For this purpose, was handled after the Financial Markets in Turkey, Inflation Targeting Regime and have been examined. Finally, after the Monetary Policy Committee decisions, BIST 100 Index and the index determines the direction of the course of the factors were analyzed. Based on the results, international capital movements is the main factor that determines the direction of the index was observed. Monetary Policy Committee decisions, however, can only bring about instant reaction was observed. When the capital movements were linear and unable to vary, the affect of Monetary Policy Committee decisions on BIST 100 index made more lasting effects were observed. Key Words:Monetary Policy Committee, BIST 100 Index, Inflation Targeting, Regime.
Keywords: Bankacılık; BIST 100; Borsa; Piyasalar; Sermaye