Paslanmaz çeliklerde a-tıg uygulamaları - Sağkol, Yasemin (My University, 2013)
PASLANMAZ ÇELİKLERDE A-TIG UYGULAMALARI Aktifleştirilmiş tungsten asal gaz kaynağı (A-TIG) yönteminde standart tungsten asal gaz (TIG) kaynak makinası kullanılmaktadır. Normal TIG kaynak yönteminde, kaynak akım şiddeti düşük olduğu için elde edilen dikişin kesit alanı ufak olmaktadır. Kalın malzemelerin kaynağında tam nüfuziyetli dikiş elde etmek için uygulanacak paso sayısının çok fazla olması gerekmektedir. Ancak bu durum da kaynak imalat süresini ve maliyetleri arttırmaktadır. TIG kaynak yönteminde, dikiş derinliğini arttırmak amacıyla yapılan araştırmalardan bir tanesi de A-TIG kaynak yöntemidir. A-TIG kaynağında, iş parçası üzerine ince bir toz örtüsü oluşturulduktan sonra klasik TIG kaynak şartlarında kaynak yapılmaktadır. Parça yüzeyindeki bu ince toz tabakası dikiş nüfuziyet derinliğini tek seferde %300 oranına kadar arttırmaktadır. İlk olarak titanyum alaşımları için geliştirilen bu yöntem daha sonra ostenitik paslanmaz çelikler başta olmak üzere, alaşımlı çeliklerin kaynatılabilmesi için geliştirilmiştir. Hazırlanan tezde, metallerin A-TIG kaynak parametreleri incelenerek toz cinsinin ve kaynak enerjisinin etkileri ortaya çıkarılmaya gayret edilmiştir. Ayrıca paslanmaz çeliklere A-TIG kaynak uygulaması yapılmış ve bu sonuçlar incelenmiştir. A-TIG kaynak yöntemi kullanılarak yapılmış olan deneylerde, parçalar üzerine CaO, Fe2O3, TiO2 ve SiO2 gibi çeşitli tozlar sürülerek kaynak dikiş genişliği ve derinlik miktarları ölçülmüştür. Yapılan ölçümlerden elde edilen sonuçlarda, kaynak dikişi nüfuziyet derinliğinin arttığı ve dikişin genişlediği bulgusuna ulaşılmıştır.

A-TIG WELDING APPLICATIONS OF STAINLESS STEELS A-TIG welding process is a version of the classic TIG welding process. In TIG welding low arc enegy is obtained, so the weld bead size is very small. In order to obtain a big penetration depth the A-TIG welding was invented. In the A-TIG welding operation a certain flux is painted on the joining surface of the joining work piece. Then welding is done with a standart TIG welding machine. The flux on the work piece causes a deep penetration depth. This welding process is named as activated tungsten inert gas welding or A-TIG welding. In this thesis A-TIG welding properties of mild steels were studied. CaO, TiO2, SiO2 and Fe2O3 powders were used. These powders were mixed with ethanol to obtained the necessary flux. The flux was brushed on the mild steel parts. Then classic TIG welding operation were aplied the steel parts. Then the welds were cut and metallographinally examined. The weld penetration depth and width were measured. The results showed that Fe2O3 was the most effective powder in mild steel A-TIG operations
Keywords: Metal; Öğrenim ve Öğretim