Köprülüzade Fazıl Ahmet Paşa devrinde (1069-1080) vukuatı tarihi transkripsiyon ve değerlendirme - Boyraz, Arslan (My University, 2002)
XVII. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu bir yandan büyümeye devam ederken diğer yandan da Devlette duraklama emareleri görülmeye başlamıştır. Sadaret mücadelesi de bu otorite boşluğunu arttırmıştı. Köprülü Mehmed Paşa'nın sadarete getirilmesiyle ülke bu karmaşa ortamından kurtulmuştur. Köprülü Mehmed Paşa'dan sonra sadrazam olan Fazıl Ahmed Paşa da devleti eski parlak günlerine kavuşturmak için çalışmıştır. Köprülü Fazıl Ahmed Paşa döneminde içeride huzursuzluk görülmediğinden dış gelişmelere önem verilmiş, Avusturya'ya seferler yapılmış ve imparatorluğun gücü içerde olduğu gibi dışarıda da görülmüştür. Özellikle önce Avustaryalılar'dan Uyvar'ın ardından Venedikliler'den Girit Adası'nın fethi Avrupa'ya karşı Osmanlı İmparatorluğu'nun nüfuzunun tescili anlamına gelmiştir. Bu dönemin diğer önemli olayları da Lehistan'a seferlerin yapılması, Fransa'nın Kızıl Deniz'den Hindistan'a ticaret yapma isteğinin ve daha önceden bu ülkeye verilen bazı kapitülasyonları yenileme tekliflerinin reddedilmesidir. Bu gelişmeler Fazıl Ahmed Paşa döneminde imparatorluğun gücünü göstermektedir.

In seventeenth century Ottoman Empire was extending its borders but on the other side there were symptoms of an unproductive period. The struggles for grand viziership also had enhanced the problems in authority. The grand viziership of Köprülü Mehmed Pasha had ended the chaos that the country had been in for a long time. Fazıl Ahmed Pasha, who became the grand vizier after Köprülü Mehmed Pasha, also tried to bring back the empire to its bright days. Thanks to that the authority in the country was well established, foreign relationships became more a matter of concern in the period of Fazıl Ahmed Pasha. Sails were set to Australia and the power of the empire was shown out of its borders as well as in its borders. Especially the conquest of The Crete Island inscribed the power of Ottoman in Europe. The other important incidents of this period are sails to Poland, the rejection of the France's demand to trade in India through the Red Sea and the rejection of the demand for renewing the capitulations, which were formerly given to this country. These incidents show the power of the empire in the Period of Fazıl Ahmed Pasha.
Keywords: Tarih-osmanlı İmparatorluğu