Deniz ticareti hukukunda kurtarma ücretinin belirlenmesi - Gürler, Halil Emre (My University, 2020)
Denizde kurtarma hukukunda geleneksel kurtarma ücreti taraflarca sözleşme ile belirlenebildiği gibi taraflarca kurtarma sözleşmesi akdedilmeksizin yargı mercilerince de kararlaştırılabilmektedir. Bu hâlde, kurtarma ücretinin belirlenmesinde dikkate alınması gereken birçok etken ve kriter bulunmaktadır. Çalışmamızda öncelikle kurtarma hukukuna dair aktarılmıştır. Böylece kurtarma ücretinin belirlenmesine etki eden etken ve kriterler tek tek ele alınarak doktrinsel tartışmalar, örnek olaylar ve yargı kararları ışığında incelenmeye çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve 1989 tarihli Londra Uluslararası Kurtarma Konvansiyonu temel alınarak karşılaştırmalı hukuk metodu ile konu ele alınmaya çalışılmıştır.

In maritime law of salvage, traditional salvage reward can be fixed by judicial authorities without contractual deal of the parties as well as parties which are able to fix salvage reward with a salvage contract. In such case, there are several factors and criterias to be considered to fix the salvage reward. Principally, the factual background in respect of law of salvage have been illustrated in this study. Thus, the factors and criterias which affect the fixation of the salvage reward have endeavored to be discussed individually in the light of doctrinal discussions, sample cases and judicial votes. With this purpose in mind, the issue have endeavored to be examined with the comparative law method based upon the Turkish Commercial Code No. 6102 and London International Convention on Salvage, 1989.
Keywords: 1989 Londra Uluslararası Kurtarma Konvansiyonu; Civil law; Criterias; Deniz ticareti; Etkenler; Factors; Hukuk; Kriterler; Kurtarma Ücreti; Law; London International Convention on Salvage 1989; Maritime Law; Medeni hukuk; Merchant marine; Turkish Commercial Code; Türk Ticaret Kanunu Salvage Award (Reward)