Üst gastrointestinal sistem (GİS) hastalıkları ve mide kanseri geklişiminde H. Pylori ve MDR ilişkisi - Eren, Fatih (My University, 2010)
1. ÖZET Bu çalışmanın amacı; Helikobakter pilori (HP) pozitif ve negatif gastritli hastalarda ve mide kanserlilerde “çok ilaca direnç” (MDR) geni-1 ekspresyonu ile HP varlığı arasındaki iliĢkiyi ve MDR1 polimorfizmlerin (2677T/ A, C3435T ve T129C) bunların üzerine olan etkisini araĢtırmaktır. ÇalıĢmaya 200 sağlıklı kontrolün periferal kanları ve 45 HP pozitif, 50 HP negatif mide kanserli ve 50 HP pozitif, 50 HP negatif gastritli hastanın parafin dokuları dahil edildi. Ekspresyon düzeyi “Real Time”-PZR; polimorfizmler PZR-RFLP ile tayin edildi. MDR-1 ekspresyon pozitifliği kanserli grupta gastritli gruba göre daha yüksek saptandı (p=0.0005). HP pozitif gastritli gruptaki ekspresyon düzeyi HP negatif gastritli gruptan 2.77 kat daha yüksek bulundu (p<0.001). 2677G/ T genotipi ve T allel taĢıyıcılığı sıklığı mide kanseri grubunda sağlıklı kontrollere göre yüksek, G/ G ve 3435C/ C genotipi ise düĢük saptandı (sırasıyla p=0,001, p=0.01 p=0.01 ve p=0.01). HP‟si negatif mide kanserli ve HP‟si pozitif gastritli gruptaki 3435T/ T genotipi sıklığı HP‟si negatif gastritli gruptan anlamlı olarak yüksek bulundu (sırasıyla p=0.02 ve p=0.008). HP‟si pozitif 3435C/ T genotipini taĢıyan gastritli bireylerde ekspresyon düzeyi negatiflere göre yüksekti (p=0.0007). Bu tez çalıĢması, mide kanseri ve gastritlerde; MDR-1 geni ekspresyonu ve düzeyinin; HP ve polimorfizmlerle iliĢki olduğunu ve muhtemelen karsinogenezde rol oynayan bir konak faktörü olabileceğini göstermektedir. Ekspresyon, Kanser, Helikobakter pilori, MDR-1 geni, Polimorfizm 2.

Association of MDR and Helicobacter Pylori in The Development of Gastric Cancer and Upper Gastrointestinal Diseases (GIS) The aim of this study was to investigate the effect of multi drug resistance (MDR) gene-1 expression and its polymorphisms (2677T/ A, C3435T ve T129C) in the Helicobacter pylori (HP) positive and negative patients with gastritis and gastric cancer. Peripheral blood of 200 healthy controls and paraffin tissue samples of gastric cancer (45 HP positive/ 50 HP negative) and gastritis (50 HP positive/ 50 HP negative) patients were enrolled in this study. Expression level and polymorphism were determined by real time PCR and PCR-RFLP. The expression of MDR-1 in gastric cancer patients was higher compared to gastritis (p=0.0005). The expression level in HP positive gastritis group was 2.77 fold higher than in patients with HP negative gastritis group (p<0.001). In gastric cancer patients, 2677TT genotype and the carriage of T allele frequencies were higher compared to healthy controls, while frequencies of G/ G and 3435C/ C genotypes were lower (p=0.001, p=0.01, p=0.01 and p=0.01, respectively). 3435TT genotype frequencies in both HP negative gastric cancer group and HP positive gastritis group were higher than HP negative gastritis group (p=0.02 and p=0.008, respectively). In the C/ T heterozygous patients with HP positive gastritis, the expression level was higher than patients who were HP negative (p=0.0007). This study suggests that the presence and level expression of MDR-1 in gastric cancer and gastritis are associated with HP and polymorphisms. MDR-1 may be a host genetic factor that plays a role in gastric carcinogenesis. Key Words: Cancer, Expression, Helicobacter pylori, MDR-1 gene, Polymorphism
Keywords: Genetik; Tıbbi Biyoloji